Tsechu

Tsechu er årlige religiøse festivaler som samler store folkemengder. De holdes ofte i tilknytning til en dzong eller et spesielt tempel. Folk strømmer til for å se på de rituelle dansedramaene, men også for å treffe andre folk og holde marked.

Bildet kan inneholde: begivenhet, har, scenekunst, tradisjon, hodeplagg.

Dansedramaene fremføres av munker eller spesielt utdannede utøvere. En tsechu varer i flere dager. Danserne fremfører historier om sentrale figurer i buddhismen - Guru Rinpoche, Milarepa, Pemalingpa - og deres kamp med demoner. Utøverne bærer fargerike klær og masker utskåret av tre. Kostymene forestiller demoner og guddommer. Formasjonene i dansene er symboler på det buddhistiske verdensbildet.

Bildet kan inneholde: mennesker, begivenhet, scenekunst, underholdning, tradisjon.

De fleste områder i Bhutan har sin lokale tsechu. Mange rituelle danser går igjen fra sted til sted. En lokal variant er Paro Tsechu. Det er kjent for et enormt portrettmaleri av Guru Rinpoche som rulles ut som avslutning. Andre lokale varianter er knyttet til relikvier og gjenstander forbundet med stedet.

Vanligvis varer tsechu i fire-fem dager. Det er ofte god stemning og lystig aktivitet i lokalmiljøet om kvelden og natten. En tsechu kan også gi de besøkende muligheter for romantiske møter.

Publisert 18. des. 2020 11:40 - Sist endret 24. nov. 2021 14:13