Bønneflagg

Bhutanske bygninger og landskap er ofte prydet med fargerike bønneflagg. Med vinden sender flaggene bønner og gode ønsker ut i verden. Dette er del av den buddhistiske tanken om karma.

Bildet kan inneholde: linje, papir, papirprodukt, mønster, avisavtrykk.

De vanligste bønneflaggene er trykket med religiøse tekster. De kalles Lungdhar, vindflagg. Ofte settes de opp i samråd med en astrolog som gir råd om hvilke flagg man bør sette hvor. Vindflaggene har ofte et bilde av en hest. Dette er vindhesten Lungta.

Bildet kan inneholde: dagtid, tre, azure, parallell, kvist.

I åssider og på utkikkspunkter ser man ofte manidharer. Det er lange remser med hvitt tøy festet på en hvit trestamme. En manidhar settes opp når noen har dødd. De sørgende uttrykker slik sin medfølelse med den avdøde, som nå må navigere seg frem gjennom de vanskelige ”mellomtilstandene” før hun kan bli gjenfødt. Mani viser til mantraet Om Mani Peme Hung, som er den vanligste bønnen i det buddhistiske Himalaya. Dette er mantraet til medfølelsens Buddha.

Bildet kan inneholde: dagtid, gren, atmosfære, fugl, kvist.

Ravn

Ravnen er et viktig symbol i Bhutan og er spesielt forbundet med kongen og monarkiet. Bhutans krone er formet som en ravn. Fuglen symboliserer en av Bhutans skytsguddommer Mahakala eller ”Yeshe Goenpo”.

Publisert 18. des. 2020 11:38 - Sist endret 24. nov. 2021 14:13