Om Hjertesutraen

Hjertesutraen, eller ”sutraen om den oversskridende visdommens hjerte”, er en av de mest populære buddhistiske tekstene. Den er kort og kompakt og regnes for å være en essens av buddhismens budskap.

Bildet kan inneholde: sitter, gulv, gulv, tilpasning, tinning.

Selve teksten har form som en dialog mellom Avalokiteshvara og Shariputra. Avalokiteshvara er medfølelsens bodhisattva, og kalles Chenrezig i Bhutan. Shariputra var en av Buddhas nærmeste elever.

Budskapet i hjertesutraen handler om tomhet. Avalokiteshvara forklarer Shariputra at alle ting og fenomener er sammensatt av andre ting og fenomener. Til syvende og sist er alt tomhet. Alle våre sanseintrykk, konsepter og begreper er kun former som vi forholder oss til. I seg selv er de ikke noe annet enn tomhet. Samtidig er det viktig å huske på at også begrepet tomhet er en slik form, og at virkelig frigjøring eller oppvåkning er å trenge igjennom denne todelte tenkemåten.

All slik dualitet blokkerer sinnet, og hvis man greier å trenge igjennom dette vil man nå oppvåkningen, Nirvana.

Bildet kan inneholde: munk, sitter, rødbrun.

Etter å ha fortalt Shariputra hvordan en opplyst bodhisattva forholder seg til form og tomhet, råder han Shariputra til å huske på og strebe etter dette gjennom ”den overskridende visdoms” ord eller mantra. Dette mantraet lyder : Om gate gate paragate parasamgate bodhi svaha.

Dalai Lama forklarer at dette mantraet er ment som en slags påminnelse om hva man må gjøre for å oppnå nirvana. Han oversetter det omtrent slik : ”gå, gå, gå bortenfor, gå helt bortenfor og du vil nå nirvana.” Man skal altså forsøke å gå langs den buddhistiske veien og gå bortenfor all dualitet. Hvis du tror du er der, så gå enda lenger bortenfor.

Publisert 18. des. 2020 11:42 - Sist endret 24. nov. 2021 14:13