Drukpa Kagyud

Den offisielle religionen i Bhutan er en del av Kagyudretningen. Den kalles Drukpa Kaguyd og finnes i dag nesten bare i Bhutan. Retningen hadde sitt utspring i et kloster i Tibet som heter Ralung. Der oppstod det en uoverensstemmelse om hvem som var den rettmessige reinkarnasjonen av klosterets overhode. Munken som tapte flyktet til Bhutan.

Bildet kan inneholde: munk, lang, rød, sitter, oransje.

Han het Zhabdrung Ngawang Namgyel og er en meget viktig figur i Bhutans historie. Hans tittel, Zhabdrung, betyr ”den man bøyer seg for.” Da han kom til Bhutan ble han en slags konge og kjempet mot ledere fra andre buddhistiske retninger. Til slutt vant han og samlet hele Bhutan under seg.

Zhabdrung innførte et todelt styresett i Bhutan, med skille mellom stat og klostre. Øverst satte Zhabdrung seg selv. Under seg hadde han Je Khenpo, som var den øverste religiøse lederen, og Druk Desi som var den sekulære lederen. Også det sekulære embetet var sterkt preget av religionen. Rekruttering til begge stillingene foregikk fra klostervesenet fordi klostrene var de eneste utdanningsinstitusjonene i landet. Både den religiøse og sekulære lederen ble utpekt av kong Zhabdrung.

Publisert 18. des. 2020 11:42 - Sist endret 24. nov. 2021 14:13