Hverdagsliv i klosteret

Lange dager med studier

Dagen i klosteret starter tidlig, ofte før soloppgang. De eldste munkene står opp halv fire om natten for å meditere. En time senere begynner felles morgenbønn i klosterets hovedtempel. Unge munker får sove litt lengre. De aller yngste står opp til morgenbønn klokka fem.

Bildet kan inneholde: menneskekroppen, tinning, murstein.

Etter morgenbønnen er det tid for dagens tekststudier. En stor del av munkenes tid går med til å pugge tekster som brukes i daglige ritualer og bønner. De fleste jobber hardt og lærerne er strenge.

Bildet kan inneholde: brun, gulv, gulv, fotografi, t skjorte.

Etter frokost i åttetiden har munkene undervisning igjen frem til kl. 12.00. Undervisningen består blant annet i å lære seg å spille på instrumenter som brukes i religiøse ritualer og seremonier. De lærer også å lage og bruke gjenstander til de religiøse ritualene. Blant disse er smørlamper som brukes til å tenne lys på alteret og flotte smørfigurer (torma) til ofringer.

Bildet kan inneholde: munk, tinning, rødbrun, tradisjon.

Noen munker får undervisning i buddhistisk filosofi, språk og historie. I tillegg har munkene plikter som å rydde og vaske i klosteret, lage mat og bære ved og vann. Enkelte får undervisning i rituelle danser som kalles cham.

Halv fem spiser de yngste munkene middag. Etterpå blir de hørt i dagens utenatlekse. Tekstene blir gjerne delt opp i én del per dag. På slutten av uken må de kunne alle delene i sammenheng. Den som lærer seg tekstene raskt får tid til å gjøre andre ting.

Klokka sju er det felles kveldsbønn. Solen er på vei ned og det blir fort mørkt. Ikke alle klostre har innlagt elektrisitet, strømbrudd er vanlig. Derfor skjer det ikke så mye etter mørkets frembrudd. De fleste er i seng kl. 21.00.

Å bo i kloster

Munkene sover på stråmatter eller tynne madrasser på gulvet. Når rommet skal brukes til undervisning, rulles sovemattene sammen og legges langs veggen. Der står også små kister hvor munkene oppbevarer sine få private eiendeler. Lærerne har ofte sitt eget rom i tilknytning til klasserommet. Derfra kan de passe på barna.

De eldste munkene bor gjerne alene i mindre rom eller sammen med noen få andre. Enkelte bor i små hytter på utsiden av selve klosteret.

De yngre munkene spiser sammen i en stor spisesal. De sitter i rekker på gulvet og får utdelt ris i et hvitt, firkantet tøystykke. Litt grønnsaker og saus fylles i en liten trebolle ved siden av. De yngste munkene spiser to eller tre store måltid med ris hver dag.

De eldste munkene har ofte et lite kjøkken på rommet sitt hvor de lager maten selv. Mange eldre munker spiser bare ett måltid om dagen, særlig de som mediterer. De spiser mye til frokost og supplerer med litt te og kjeks til lunsj.

Fritid

Munkene har fri en dag i uken. Fridagen bruker de ofte til å vaske klær i bekken, barbere hodet, bade eller leke. Noen av de eldre munkene drar kanskje til byen for å handle mat på markedet.

Bildet kan inneholde: fotografi, verden, fotografering, øyeblikksbilde, rektangel.

Det hender at noen munker tar seg litt ”fri” ellers i uken også, selv om de egentlig skulle bruke tiden til å pugge lekser. Av og til blir det for fristende å leke litt eller smugtitte på TV gjennom vinduer i landsbyen.

Ved høytider som nyttår, buddhistiske helligdager eller dødsfall i landsbyen, har munkene mye å gjøre og lite fritid.

Lønn

Munkene får lønn av den bhutanske staten. De eldste munkene får pengene selv, mens lønnen til de yngste går direkte til klosteret. I 2003 var lønnen på 2000 Ngultrum per måned – omtrent 250 norske kroner.

Bildet kan inneholde: menneskelig, mennesker, sitter, tilpasning, avfallsbeholder.

Publisert 18. des. 2020 11:37 - Sist endret 24. nov. 2021 14:13