English version of this page

Kamp og konsensus – Løvetanntunet

I år er det 50 år siden homofil omgang mellom menn ble avkriminalisert i Norge. I denne utstillingen får du et blomstrende skeivt blikk på historien om straffelovens § 213 – "homoparagrafen".

Illstrasjon av fargerike blomster og teksten "Kamp og konsensus 2022"

Når rettigheter og muligheten å leve sitt eget liv svekkes og tvinges ned under jorda er løvetannen blitt symbolet på at nye spirer gror frem igjen, i full kraft, og krever sin rett til å leve i full blomst igjen. I følge dikteren Henrik Wergeland er løvetann en urt som vokser mer, jo mer den tredes ned. For lesbiske, homofile og skeive er det et mål å møte undertrykking med en stadig sterkere kampvilje. 

Løvetanntunet på Tullinløkka er en kunstinstallasjon som ligger rett ved siden av Historisk museum. Blomsterenga markerer feiring av Skeivt kulturår, med informasjon om historien til aktivistene som stod i fronten av kampen. Her får du kunnskap om homofil frigjøringskamp generelt og om lover angående homofil praksis i verden i dag. Utstillingen er et samarbeid mellom Kunstplass Contemporary Art [OSLO], Juridisk fakultet og Historisk museum. 

Skeiv kjærlighet og mangfold

Hva var den såkalte homoparagrafen? Hvordan ble loven avskaffet og hvilke kamper ligger bak? Vi ser tilbake på den såkalte homoparagrafen og sammenligner med hvor vi står i dag. Løvetanntunet er en blomstereng midt på Tullinløkka. Alle blomstene som er plantet der har en plass i homohistorien. 

Installasjonen "Kamp og konsensus" er en del av årets Oslo Pride-markering. Oslo Pride er Norges største feiring av skeiv kjærlighet og mangfold. I år er det 50 år siden homofili ble avkriminalisert i Norge, dette markeres med Skeivt kulturår. 

Oslo Pride på Historisk museum
Illustrasjon av en knyttet hånd i regnbuens farger. Til høyre står teksten "Skeivt kulturår 2022".

Historisk museum er stolt samarbeidspartner med Skeivt kulturår 2022. På åpningsarrangementet for Kamp og konsensus inviterte vi sammen med Kunstplass Contemporary Art [OSLO] og Juridisk fakultet til et blomstrende skeivt blikk på historien om straffelovens § 213 – "homoparagrafen".

Publisert 28. mai 2022 21:36 - Sist endret 2. sep. 2022 09:48