English version of this page

De Te Fabula Narratur (Det er deg historien handler om)

Besøk utstillingen De Te Fabula Narratur (Det er deg historien handler om) i forbindelse med Oslo Pride2021.

Bildet inneholder en akvarell av en gutt som rir på Pegasus, en flygende mytisk hest med vinger og under står De Te Fabuka Narratur, ex Libris til en av karakteren i utstillingen: Ole Troldmyr

Se billedkunstner Maria Sunbys presentasjon av den nær glemte historien om  Ole Troldmyr

Skeives liv og historier har opp gjennom tidene ofte blitt hemmeligholdt og usynliggjort av samfunnet – noe som fremdeles skjer i store deler av verden. Historiene til personene i denne utstillingen har til felles det ønske om å ha et trygt rom. Et sted man kan være seg selv. Kunst kan fungere som et speilbilde av skeive liv og kjærlighet, og sårbarheten som følger med.

1820-tallets England så ikke med blide øyne på homofili hverken sosialt eller juridisk. Anne Lister (1791-1840) fra Halifax utfordret fordommene og blir i dag sett på som et moderne lesbeikon. Til tross for at det på 1920-tallet var det straffbart å være homofil i Norge holdt Ole O.Troldmyr (1888-1967) fabelaktige fester i sin villa i Holmenkollen. Kondomprodusentens liv var fullt av hemmeligheter og mysterier. I Norge anno 2020 er det stor synlighet og aksept i samfunnet rundt kjønns- og seksualitetsmangfold, men LBHTI personer i mange land i verden opplever fremdeles stor grad av diskriminering og undertrykkelse.

Her byr vi på fem smakebiter fra historiene i De Te Fabula Narratur (Det er deg historien handler om):

Anne Lister og Ann Walker i Norge

Anne Lister (1791-1840) fra Halifax i England blir av mange ansett for å være den ’første moderne lesbiske’. Anne førte dagbøker fra 1806 til sin død i 1840 og dekket alle aspekter av livet hennes som grunneier, forretningskvinne, reisende og lesbisk. I 1839 besøkte Anne Lister og hennes kone Ann Walker Norge, og i utstillingsrommet i 2021 får vi et innblikk i reisen deres gjennom Listers transkriberte dagboknotater.

Anne Lister og Ann Walker - Hotel du Nord

Fra 1817, 26 år gammel skrev hun i dagbøkene sine systematisk hver dag. Dagbøkene hennes består av 7.720 sider eller rundt 5 millioner ord, med omtrent en sjettedel av oppføringene skrevet i en kode hun opprettet. I 2011 ble Annes dagbøker skrevet inn i UNESCO UK Memory of the World Register for å anerkjenne deres betydelige kulturelle betydning. Dagbøkene er en viktig ressurs innen kjønnsstudier og kvinners historie.

Hamid Waheed

Hamid Waheed er en multimediakunstner som for tiden bor i Oslo. Han jobber primært med bevegelige bilder, i tillegg til utvidet bruk av tekst og performance. I sitt arbeid legger han spesielt vekt på absurde og skeive karakterer. Det absurde og skeive er også en metode og innfallsvinkel for å undersøke sosiale og uformelle strukturer, ofte med en kobling til historie og arkivmateriale. Waheed om lager videoinstallasjonen "History is a black circle" til utstillingen i 2021.

Maria Sundby

Maria Sundby har gjennom en årrekke latt seg inspirere av Direktør Ole O. Troldmyr. Siden hun gjorde sin hovedoppgave på Kunsthøgskolen om han i 2008, har hun fortsatt å grave i hans liv og leven med bl.a. god hjelp fra Skeivt Arkiv. Ole O. Troldmyr (1888-1967) var homofil på en tid det var uvanlig å stå åpent frem slik han gjorde. Han var en dreven forretningsmann og eide flere store eiendommer, bla. en enorm villa i Voksenkollveien i Oslo. På en av dørene inn til huset var det tegnet en Pegasus med en gutt ridende på ryggen. Under tegningen var det skrevet De Te Fabula Narratur.

På Historisk museum i 2021 planlegger Maria Sundby å gjenskape atmosfæren Ole Troldmyr levde i; rommene, menneskene, det kulturelle mangfoldet, de skjulte hemmelige historiene o.l.

Tiedemans Ø

På en liten holme i Bjørnsjøen i Nordmarka lagde de to mennene Harald Tidemand og Ivar Nederberg sitt eget private ferieparadis i en tid hvor homofilt samliv var umulig fra 1938 til 1959.

Omvisninger

 • Tirsdag kl. 13.00
 • Onsdag kl. 13.00
 • Torsdag kl. 13.00
 • Fredag kl.13.00

Samtidskunstnere som er invitert til å produsere verk til utstillingen

 • Liv Kristin Holmberg (NO)
 • Maria Sundby (NO)
 • Hamid Waheed (NO/PK)
 • Ester Fleckner (DK)
 • Alethea Arnaquq-Baril (CA)
 • Kenneth Woods og Michael Yerxa (CA)
 • Det skeivt kulturtidsskrift MELK v/Anna Nafstad og Martine Næss Johansen (NO)

Historier om blant annet disse personene vil tre frem

 • Anne Lister og Ann Walker (UK 1791-1840)
 • Ruth Maier og Gunvor Hofmo (NO 1945)
 • Viivi og Ulluriaq (CA 1950)
 • Harald Tidemand og Ivar Nederberg (NO 1938-1968)
 • Ole Troldmyr (NO 1888–1967)

Tekster fra utstillingskatalogen

Error: resource not found: /utstillingsarkiv/de-te-fabula-narratur/bildevisning-de-te-fabula-narratur

Kuratorer

Kunstplass – Contemporary Art [Oslo] ved Henriette Stensdal og Vibeke Hermanrud

Emneord: Oslo Pride, skeiv historie, skeives kulturhistorie, kunstplass, kunstutstilling
Publisert 19. juni 2020 09:27 - Sist endret 22. juli 2022 12:53