English version of this page

Gull verdt – når mynter blir historie

Gull er makt – gull gir ære. Gjennom å utgi gullmynter, har herskere gjennom 2600 år gjort det mulig å møtes og utveksle verdier i tillit. Enkeltpersoners bragder lever videre gjennom ærestegn i gull.

Gullmynter

Gullmynter fra samlingen.
Foto og montasje Kulturhistorisk museum,UiO/ Lill-Ann Chepstow-Lusty.

Oppfinnelsen av mynter – og dermed penger i moderne forstand - fikk store konsekvenser for menneskers virksomhet med handel, jordbruk, bydannelser og samfunnsorganisering. Penger sikret at mennesker som ikke stolte på hverandre kunne samarbeide effektivt. Penger er det eneste tillitsbaserte system som kan krysse nesten ethvert kulturelt gap, og diskriminerer ikke på religion, kjønn, rase, alder eller seksuell legning.

Kleopatra – verdens første kjendis?

Bildet kan inneholde: mynt, valuta, penger.
Kleopatra VII på en bronsemynt som er myntet mellom 50 og 31 før vår tid. På baksiden står innskriften KLEPATRAS BASILISSIS, altså dronning Kleoptra. Foto: Kirsten Jensen Helgeland, Kulturhistorisk museum.​​​​​

I sommer presenterer museet en av våre mindre kjente mynter fra Myntkabinettets store samling. Men personen som er portrettert på mynten er slett ikke ukjent. Kleopatra er en av historiens mest sagnomsuste personer. Med hennes død endte de romerske borgerkrigene og Egypts selvstendighet. Det skulle gå nesten 2000 år før landet fikk tilbake sin uavhengighet.

Mytene omkring Kleopatra er uløselig knyttet til hennes vakre utseende. Kan mynter fra antikken avsløre om mytene stemmer med den historiske virkeligheten, spør museets ekspert på antikkens mynter, førsteamanuensis Håkon Roland.

Les videre om Kleopatra – verdens første kjendis?

Det er gull alt som glimrer

Gjennom 5000 år har gull dannet utgangspunkt for status, rikdom og verdimål. Gullet løper som en rød tråd gjennom pengenes historie, fra de første myntene fra Lilleasia omkring 610 f.Kr. opp til det tjuende århundre da gullreserver var grunnlaget for pengesystemene våre.

Mynter og medaljer i gull har alltid vært forbundet med prestisje og store verdier. Gullmynter og gullmedaljer troner verdimessig øverst enten det gjelder kong Krøsus’ største mynter, romerske keiseres gullmedaljonger, middelalderens mest verdifulle utgivelser, moderne tids ypperste myntutgivelser eller de mest prestisjefylte utmerkelser som tildeles enkeltpersoner.

Utstillingen viser utvalgte gullmynter gjennom 2 600 år, men viser også hvordan for eksempel husdyr ble brukt som penger før mynter og sedler kom i omløp. Fridtjof Nansens og Roald Amundsens omfattende samlinger av ordener og gullmedaljer er også utstilt. Og ikke minst kan 15 000 gullmynter fra Norges Banks gullbeholdning sees i gullportalen. Dette gullet spilte hovedrollen i et av okkupasjonstidens største dramaer. Mange av gjenstandene har aldri tidligere vært utstilt.

Utstillingen ble åpnet til Myntkabinettets 200-års jubileum i 2017.

Gay Coins – Fra Sapfo til PRIDE

For første gang feires skeiv kjærlighet på mynt! Fra antikkens diktere og Romerrikets keisere til europeisk adel og skandinaviske ledere: kjærlighet mellom personer av samme kjønn har alltid eksistert, på tvers av samfunn, kultur og tid. Som slagordet sier: “We’re here, we’re queer, we won’t disappear!” 

Mynten som etablerte Norges pengevesen

En enestående mynt: En penning fra overgangen fra vikingtid til middelalderen, omkring år 1050.

Ukrainsk myntfunn på Vestlandet

Dette er en av Norges største myntskatter fra vikingtiden og forteller om et utstrakt handels- og kommunikasjonsnettverk for tusen år siden.

Publisert 2. nov. 2021 13:41 - Sist endret 9. nov. 2022 13:52

Flere utstillinger

museum

Besøk oss

Se åpningstider, billettpriser, kart og veibeskrivelse, informasjon om tilgjengelighet og fasiliteter.

Planlegg besøket