English version of this page

ARV – vår plass i historien

Kongshornet står i midten av en sirkel laget av ordet "Arv" på forskjellige språk. I tillegg er logoen til Historisk museum der. Rød bakgrunnsfarge.

Hvordan forholder vi mennesker oss til arven fra fortiden? Velkommen til et annerledes arveoppgjør.

Fast utstilling

Ny utstilling åpnet 13. oktober

Hva betyr «Arv» for deg? Plutselig rikdom eller konflikter knyttet til arveoppgjør og eierskap? Ærverdige gjenstander som bærer minner om avdøde slektninger? Arv er historie, kultur og identitet, og handler også om ettermæle og hva som lever videre etter oss.

Utstillingen viser gjenstander fra museets egen arvekiste, men også fra vår egen tid. Vi har valgt temaer og gjenstander som knytter våre samlinger sammen på nye og kanskje uventete måter: Norsk middelalderkunst står sammen med figurer fra Det gamle Egypt, musikkinstrumenter fra India og Norge spiller på lag for å vise hvordan gamle tradisjoner bæres videre inn i en ny tid.

Det berømte Kongshornet er blant ikongjenstandene som stilles ut. Gjennom historien har det tilhørt en rekke kongelige og adelsfolk bosatt i Norge, Sverige, Danmark og Island. Det ble laget av en norsk gullsmed på 1300-tallet. I dag eies kongshornet av Nationalmuseet i København, men det pågår stadig debatter om det tilhører Norge eller Danmark. Les mer om Kongshornet.

Hva arver vi?

Utstillingen ønsker å reflektere over hvilken arv vi opphøyer og hvilken vi glemmer, og hvordan dette påvirker våre fellesskap og retningen vi tar i møte med fremtiden.

Ikke alle gjenstander er like, noen har kulturhistorisk «merverdi». Stavkirker fra norsk middelalder har lenge raget høyt som nasjonale ikoner. Men noen blir mer verdsatt enn andre. Hvem bestemmer en gjenstands plassering på kulturarvens rangstige?

Bildekarusell

Hvem eier arven?

Vårt museum forvalter også samlinger som bærer med seg historier om makt, voldsbruk og undertrykkelse. Utstillingen retter derfor også blikket mot de vanskelige sidene ved forvaltningen av kulturarv. De mørkeste historier er knyttet til gjenstander som er blitt tatt med makt. De europeiske kolonimaktene kom hjem med skip fylt med andre folks kulturarv. Bronsefigurene fra Benin er slikt røvergods. Noen har også havnet på her på Historisk museum.

Hvordan bør et museum forholde seg til slike samlinger i dag? Skal de vises eller sendes tilbake? Hvordan kan vi gjøre opp for gammel urett? Spørsmål om hvem som egentlig eier eller burde eie kulturarvsgjenstander er en høyaktuell debatt som pågår i mange land verden over.

Hvordan holde de døde levende?

Å arve er å la noe fra dem som har levd før oss leve videre. Det kan handle om hva den enkelte får fra sine forfedre, men også det som overleveres fra fortiden til et samfunn, en kultur, et kollektiv.

Gjenstander fra ulike deler av verden, inkludert Papua Ny-Guinea, Egypt og Norge, viser hvordan døden opptar mennesker globalt sett. Utstillingen utforsker hvordan mennesker skaper en følelse av kontinuitet og tilhørighet med både fortidens liv og det som kommer i fremtiden.

Gjennom å sammenstille gjenstander fra ulike tider og steder retter utstillingen oppmerksomheten mot noen fellestrekk ved hvordan vi mennesker forholder oss til arven fra fortiden.

Historisk museum er en del av Kulturhistorisk museum. Les museets retningslinjer for spørsmål om eiendomsrett til museumsgjenstander.

Podcast

Publisert 23. mars 2023 12:34 - Sist endret 10. mai 2024 08:01

Flere utstillinger

museum

Besøk oss

Se åpningstider, billettpriser, kart og veibeskrivelse, informasjon om tilgjengelighet og fasiliteter.

Planlegg besøket