English version of this page

Hvor tre land møtes

Det gyldne triangel er stedet hvor Burma (Myanmar), Thailand og Laos møtes i det nordlige Sørøst Asia. Området er fjellrikt, og har inntil nylig vært svært isolert. Det gyldne triangel har blitt kjent over hele verden som et område hvor en stor del av verdens opium og heroin produseres: Stedet hvor "gull" ble vekslet for opium.

Bildet kan inneholde: fotografi, mønster, metall, foto av stilleben, naturlig materiale.

Formålet med denne utstillingen er å vise det komplekse forholdet mennesker har til rusmidler. I videst forstand kan rusmidler defineres som ethvert stoff som endrer kroppens normale psykiske og/eller fysiske tilstand. Alle kulturer har sine egne oppfatninger eller definisjoner av hvilke midler som er akseptable, legale eller illegale. I Vesten er alkohol, kaffe, te og tobakk blant de lovlige eller kontrollerte rusmidlene. I andre land finner man forskjellige regler og tradisjoner for bruk av rusmidler.

Denne utstillingen ser på tre forskjellige typer rusmidler som brukes i Det gyldne triangel: betel, tobakk og opium. Betel er et tradisjonelt rusmiddel som inntil nylig har vært en viktig del av mange kulturer, mens tobakk har blitt introdusert og assimilert i dette århundret. Opium var tradisjonelt brukt som medisin, men er nå hovedsakelig produsert som salgsvekst for salg over hele verden som heroin.

Gjenstandene viser at kunst, sosial status og ritualer er viktige aspekter ved bruk av rusmidler. Sølv, bambus, lakk, leire, glass, tre og forskjellige metaller er materialer som håndverkere bruker for å skape disse gjenstandene, som både har en praktisk og estetisk verdi. Mange av gjenstandene i utstillingen er eksempler på fint håndverk og design som representerer håndverkernes stolthet og eierens glede.

Publisert 21. des. 2020 12:50 - Sist endret 26. apr. 2022 15:31