English version of this page

Betel: Svarte tenner og røde lepper

Betel er et av de eldste rusmidlene, og var det mest brukte inntil begynnelsen av dette århundret. Betel er klassifisert som mildt stimulerende i likhet med kaffe. Den har et mangfold av meninger og bruksmåter, og skikken å tygge betel er godt integrert i de forskjellige samfunn i Det gyldne triangel.

Bildet kan inneholde: briller, tallerken, matlaging, håndverker, kokk.

Betel inneholder tre hovedingredienser. Bladet kommer fra en krypplanten betel. Den andre bestanddelen er en nøtt fra areca-palmen og den tredje er kalk som enten kommer fra knust skjell eller er fabrikkprodusert. Disse ingrediensene danner "betelskråen" som tygges. I tillegg kan tobakk, krydder eller medisinske planter tilsettes etter ønske.

For å lage en betelskrå trenger man et "betelsett". Dette består av en rekke bokser for de forskjellige bestanddelene, en skjærer eller kniv for å skjære opp areca-nøttene, og en morter for å blande ingrediensene. Disse blir ofte oppbevart i rikt dekorerte lakk- eller metallbokser.

Tygging av betel fører til en kraftig spyttproduksjon og spyttet får en kraftig rødfarge. Etter mange års beteltygging blir tennene svarte. Røde lepper og svarte tenner var tidligere sett på som tegn på skjønnhet spesielt blant unge damer. "Bare hunder, spøkelser og europeere har hvite tenner!"

Betel spilte en viktig rolle i sosial samhandling. Man plasserte et betelsett foran gjestene som et tegn på høflighet og gode manerer. Hvis betelsettet ble fjernet, betydde det at besøket var over. Ved kurtise var en gave av betelskrå et tegn på kjærlighet.

Betel var et viktig element i mange ritualer. I utdrivelsesritualer ble betel brukt som et middel til å overføre magiske krefter for å jage vekk onde ånder. Ved ekteskapsinngåelse, fikk paret ett betelsett for to, og dette symboliserte enhet og fruktbarhet. I tillegg fikk forfedreånder regelmessig beteloffer av de levende.

De som tygger betel har alltid påstått at den har positive virkninger på kroppen. Vestlig medisin har siden bekreftet disse påstandene. Tygging av betel beskytter tennene for bakterier og hjelper fordøyelsen. Kombinasjonen av ingrediensene i en betelskrå kan til og med drepe en del skadelige mageparasitter.

Betel var meget populært blant alle etniske grupper i Sørøst-Asia, men er nå bare brukt av gamle damer. Vestlige idealer om utseende (hvite tenner) og hygiene (en negativ holdning til spytting og spredning av sykdom) har påvirket lokale holdninger. Bruk av betel har avtatt dramatisk de siste femti årene, og har blitt erstattet med tobakk.

Publisert 21. des. 2020 12:52 - Sist endret 26. apr. 2022 15:31