English version of this page

Yanomami-tegninger

Yanomamiene har alltid overført sine kunnskaper muntlig, ikke gjennom skrift. Deres estetiske sans uttrykkes særlig gjennom kroppsmaling, elegante fjærpryder og dekorasjoner på bruksgjenstander som kurver og pilkogger. Tegning og maling - figurativ kunst i det hele tatt - er noe nytt for dem.

Bildet kan inneholde: hvit, stil, linje, svart og hvit, monokrom.

Omam trekker den første kvinnen opp fra dypet av innsjøen av "André".

Tegningene her er laget av voksne indianere som knapt har sett papir og blyant før, og som ikke har "lært" å tegne. De fremstiller sine motiver slik det er naturlig for dem, uten å være påvirket av vestlige estetiske eller tegnetekniske konvensjoner. Flere av tegningene er laget for å forklare mytiske eller andre fenomener for ikke-indianere, som Carlo Zacquini eller Claudia Andujar. Eller de har rett og slett tegnet det de hadde lyst til, fordi de fikk tilgang på ark og fargeblyanter.

"André" tegnet Omam trekker den første kvinnen opp fra dypet av innsjøen i 1979. Omam er yanomamienes mytiske forfar. De første yanomamiene ble skapt gjennom samleiene mellom Omam og datteren til vannmonsteret T‘per‘siki, som var hersker over dyrkede planter. Omam har omdannet verden til det den er i dag, og gitt yanomamiene normer og regler å holde seg til.

André forklarte de forskjellige delene av tegningen:

  • Den første kvinnen på dypet av innsjøen.
  • Den første kvinnen nærmere land.
  • Omam på bredden av innsjøen/den store elva.
Publisert 21. des. 2020 13:39 - Sist endret 26. apr. 2022 16:02