English version of this page

Introduksjon

Yanomamiene er en gruppe jegere og jordbrukere som holder til i det nordlige Amazonas, på begge sider av grensen mellom Brasil og Venezuela.

Bildet kan inneholde: leppe, bryst, monokrom fotografering, svart og hvit, monokrom.

De bor i ca. 300 landsbysamfunn fordelt over et vanskelig tilgjengelig territorium på rundt 190.000 km_ - omtrent som Belgia. Med en befolkning på vel 12.000 i Venezuela og knapt 10.000 i Brasil, er yanomamiene den største indianergruppen i Sør-Amerika som fortsatt hovedsakelig lever på tradisjonelt vis.

Uavhengige lokalsamfunn

Yanomamiene snakker fire ulike språk innen samme språkfamilie. Landsbyene deres består normalt av ett stort felleshus, oftest sirkelrundt, men i enkelte områder kan de også være rektangulære. Hvert lokalsamfunn består av et sted mellom 30 og bortimot 200 mennesker og er en uavhengig enhet både politisk og økonomisk. Det anerkjennes ingen øvrighet utover landsbylederen. Likevel opprettholder alle lokalsamfunn forbindelser til andre lokalsamfunn gjennom fester og seremonier, byttehandel og ekteskapspartnere. Slik dannes det et komplekst nettverk som strekker seg tvers gjennom yanomamienes vidstrakte territorium.

Publisert 21. des. 2020 13:26 - Sist endret 26. apr. 2022 21:33