English version of this page

Huset

Bildet kan inneholde: natt, monokrom, monokrom fotografering, svart og hvit, væske.

Davi Kopenawa Yanomami forteller:

Da jeg var barn, bodde jeg i et veldig stort hus. På den tiden, i tiden før de hvites epidemi-røyk, var det mange gamle. Jeg kan ikke huske at jeg så dem sette husstolpene i jorda, og heller ikke at de dekket taket med palmeblader. Jeg husker det bare som ferdig hus. På den tiden tok moren min meg alltid med ut i skogen for å lete etter krabber, fiske med fiskegift eller sanke ville frukter. Jeg fulgte også med henne på åkeren når hun skulle hente maniok, bananer eller ved. Noen ganger kalte jegerne på meg når de dro ut i skogen ved soloppgang. Jeg fulgte med dem, og hvis de drepte småvilt ga de det til meg.

Det var slik jeg vokste opp i skogen. Det var i dette første huset at tankene mine våknet og begynte å ordne seg. Det var der jeg begynte å legge merke til hvordan de gamle gjorde de tingene som Omama, yanomamienes skaper, hadde lært dem.

Det store felleshuset - kalt yano eller shapono - står sentralt i yanomamienes liv. Det er ramme eller arena for nesten alle viktige hendelser. Her har hver familie sitt ildsted og sine hengekøyer et lite stykke fra neste familie, som de som regel har tette slektskapsbånd til. Her mottas besøkende fra andre lokalsamfunn til generøse feiringer der det er mat i overflod, og den store plassen midt i huset gjenlyder av sang og dans natt etter natt.

Livet i storhuset er en, for oss, forunderlig blanding av individuelt og kollektivt. Alle kan se jegeren som kommer sliten tilbake og slenger byttet på bakken ved familiebålet, slik at kona kan tilberede det. Men ingen ser eller kommenterer. Om natten ser en gløden fra de små varmebålene under hver eneste hengekøye, og landsbylederen holder ofte lange enetaler ut i mørket med sine betraktninger om tingenes tilstand og ting som bør gjøres. Men det er på ingen måte sikkert at dette får noen praktiske konsekvenser dagen etter. Ingen kan beordre noen hos yanomamiene, og respekten for individuelle ønsker og avgjørelser er stor.

Storhuset er på mange måter sentrum i universet. Det gir trygghet, rammen for solidaritet, kollektiv tilhørighet. Med sin høye hvelving, en diameter på opptil hundre meter og sitt skiftende spill av lys og skygge gjennom mosaikken av dekkende palmeblader, er det også en imponerende storslått konstruksjon som kan gi en vestlig besøkende en nesten sakral opplevelse.

Publisert 21. des. 2020 13:28 - Sist endret 26. apr. 2022 21:03