English version of this page

Santerías guder

Nedenfor er en oversikt over de 10 mest sentrale santoene/gudene i santería.

Hver av santoene styrer over ulike deler av naturen, som torden, stormer, havet, skogene og elvene. Samtidig styrer de også over menneskelige egenskaper og kvaliteter, som kjærlighet, intelligens og drukkenskap. Alle mennesker har to santoer som er deres beskyttere, enten de er troende eller ikke, og uavhengig av hvor i verden de bor. Kanskje finner du "dine" santoer?

Elegguá - Døråpnernes santo

Bildet kan inneholde: kunst, elektrisk blå, tre, mønster.Elegguá er den minste av santoene, men også en av de viktigste. Ved ethvert rituale eller fest begynner en med å hilse på Elegguá og ber om lov til å starte festen. Han er dessuten en av los guerreros (krigerne) som også omfatter metallets santo Oggún, jaktens santo Ochosi og beskytteren Osun. Dette er de fire første santoene du som troende mottar på din vei inn i santería.

Naturelementer og bosted

Elegguá regjerer over veikryss og døråpninger. Han beskytter hjemmet og du finner ham derfor som en liten stenfigur innenfor døren til de troende.

Menneskelige egenskaper

Han er budbringeren mellom Olofi og santoene, men også mellom santoene og menneskene. Elegguá er den som åpner og lukker mulighetenes veier for både mennesker og guder. Han gir dermed folk muligheter, men kan også gjøre slik at folk ikke får de mulighetene de håper på. Elegguá er med andre ord både elsket og fryktet, men først og fremst meget respektert.

Katolsk helgen og dag for feiring

Den katolske helgenen Niño de Atocha (barnet fra Atocha) knyttes opp i mot Elegguá. Både Ellegúa og Niño de Atocha anses som små barn og dette er nok grunnen til at akkurat den helgenen ble valgt som skjulested for Ellegúa. Den barnlige siden til Elegguá kan en se under besettelser der han leker og tuller rundt, i tillegg til at han er særdeles glad i godterier og leker. Elegguá feires av de troende i santería den første dagen i året, når alle muligheter står åpne.

Mat/offer

Ingen ting er bedre enn å gi Elegguá litt godterier. Men på tross av sine barnlige sider sier han heller ikke nei takk til en god sigar eller litt sukkerbrennevin, for ikke å snakke om litt friskt haneblod.

Personlighetstrekk hos de som er innviet under Elegguá

Elegguás sønner og døtre er alle lekne som han. De er gjerne glad i å lure folk, men kan også være alvorlige.

Vanlige forbud for Elegguá invidde

Troende som er innviet under Elegguá får ofte et forbud mot å oppholde seg i gatekryss fordi disse er uoversiktige og det kan lure mange farer.

Farge

Elegguá er en av de få santoene som har sort blant sine farger. Sort er sjelden å se innen santería, en bør for eksempel ikke kle seg i sort om en skal være tilstede ved et rituale eller en fest. I tillegg til sort er rødt Ellegúas farge, kjedet hans består derfor av annenhver røde og sorte perler.

Obbatalá - Fredens og intelligensens santo

Bildet kan inneholde: bilbelysning, servering, drikkevarer, rektangel, servise.Obbatalá var sammen med Olofi med på å skape deler av av både jorden og menneskene. Han befinner seg derfor høyt oppe i hierarkiet blant santoene.

Naturelementer

Obbatalá regnes som santoen for fred og renhet.

Menneskelige egenskaper

Han er også santoen for intelligens og rettferdighet og for de store drankerne. At han forbindes med de som tar et par drinker for mye, skyldes en historie fra den gang Olofi skulle skape verden og ba Obbatalá om hjelp. Obbatalá ville gjerne hjelpe, men tittet litt for langt ned i en flaske med palmevin og sovnet fra arbeidet. Dermed fikk han ikke være med på hele skapelsen, bare deler av den.

Katolsk helgen og dag for feiring

Nuestra Sigñora de Mercedes (vår frue Mercedes) i hvit drakt er den katolske helgenen som forbindes med Obbatalá. Begge feires den 24. september.

Bosted

Obbatalá bor i fjellene nær himmelen, og hjemme hos de troende bor han i en hvit suppeterrin på toppen av alteret.

Mat/offer

Hvitt er fargen til Obbatalá, og derfor regnes både kokos, marenges og egg som mat du kan ofre til fredens santo. Av dyreoffer foretrekker Obbatalá hvite duer og hvite høner.

Personlighetstrekk hos de som er innviet under Obbatalá

"Det er ingen tvil om at jeg er datter av Obbatalá så intelligent som jeg er" sa santeraen Ana. I tillegg til å være intelligente, regnes sønner og døtre av denne santoen ofte som rolige og sindige, men det sies også at de er glad i å drikke på fest.

Vanlige forbud for Obbatalá invidde

Som hos de andre santoene, bør en troende innviet til Obbatalá ikke spise den maten som en bruker som offer til denne santoen. Derfor er spesielt alt med kokos i bannlyst fra menyen.

Farge

Hvitt for fred og ro er Obbatalás farge, noe som reflekteres på den hvite suppeterrinen og perlekjedet som kun består av hvite perler.

Yemayá - Havets santo

Bildet kan inneholde: væske, hjelm, bildekk, bilbelysning, anlegg.Yemayá fremstår som en av de mektigste santoene på Cuba gjennom sin tilknyting til havet hele øya omgis av. I tillegg regnes hun for å være mor både til santoene og menneskene.

Naturelementer

Hun regjerer over havet og alt saltvann i verden.

Menneskelige egenskaper

Yemayá anses for å være streng, men rettferdig.

Katolsk helgen og dag for feiring

Som alle de andre santoene forbindes også Yemayá med en katolsk helgen. Som havets santo forbindes hun med skytshelgenen til Havannas havn, Virgen de Regla (jomfruen fra Regla). Begge feires 7. september.

Bosted

Som havets santo bor Yemayá i havet. Hjemme hos den troende har hun plass i en blå suppeterrin på deres husalter.

Mat/offer

Yemayás ynlingsrett er stekt svinesvor og desserter laget av kokos og søtpotet.

Personlighetstrekk hos de som er innviet under Yemayá

Yemayás barn er rolige og harmoniske. De har en moderlig karakter. Til tider kan de være sta og straffen deres er hard, men rettferdig. De kan også bli sett på som arrogante og seriøse.

Vanlige forbud for Yemayás invidde

De fleste som er innviet under Yemayá har forbud mot å ferdes på havet. Grunnen er at havets santo er så glad i sine barn at hun gjerne vil trekke dem ned til seg i dypet. Hennes sønner og døtre holder seg derfor alltid på grunna når de er på stranden, unngår svømmebaseng og fergen over Havannas havn. Problemet for mange er at kirken til Virgin de la Regla, som også er den kirken som forbindes med Yemayá, ligger på motsatt side av havnebassenget fra byen. På fergen over til kirken ser man derfor ofte at folk kaster et lite offer i form av en pengegave ut i vannet til Yemayá for at hun skal spare dem på overfarten. Eller de tar bussen rundt, en tur som tar minst fire ganger så lang tid som fergenturen.

Farge

Yemayás farge er blå som havet, og hennes perlekjede består av serier på syv blå og syv blanke perler.

Changó - Krigen og tordenets santo

Bildet kan inneholde: anlegg, kunst, blomsterpotte, kjegle, tre.Changó er en av de mest populære santoene på Cuba. Han fremstår som selve symbolet for det den cubanske mann ønsker seg. Han er sterk, han danser vilt og heftig og kan kunsten å bedåre kvinner. Changó er dessuten glad i å fortelle historier, men historiene overgår ofte virkeligheten.

Naturelementer

Changós styrke skyldes blant annet at han regjerer over torden og lyn. Hans makt symboliseres gjerne ved et sverd og en øks. Øksen finner en også i Nigeria, men sverdet kommer fra den katolske helgenen St. Barbara.

Menneskelige egenskaper

Changó regjerer ikke bare over naturelementer som torden og lyn, men også over menneskelige egenskaper som styrke og sensuell tiltrekningskraft. I tillegg regnes han som guddommen for dans og musikk.

Katolsk helgen og dag for feiring

At Changó forbindes med en kvinnelig katolsk helgen, nemlig St. Barbara, kan virke merkelig siden han er selve manifestasjonen på det mannlige. Forklaringen kan ligge i en av de gamle histroiene om Changó da han måtte kle seg ut som en kvinne for å flykte fra fienden som ønsket å drepe ham. Begge to feires den 4. desember hvert år.

Bosted

Ute i naturen sies det at Changó bor i kongepalmene som også er Cubas nasjonaltre. Hjemme hos de troende bor han i en trebeholder som kalles batea, og som står sammen med suppeterrinene på alteret.

Mat/offer

Changós ynglingsmatretter er kokt okra, geit, hane og grønne bananer. I tillegg koser han seg gjerne både med en sigar og litt rom.

Personlighetstrekk hos de som er innviet under Changó

Som deres far blant santoene, er de troende som er innviet under denne santoen regnet for å være både sterke og ville. Som han er de glad i å danse og å flørte, og skal de fortelle en historie overdriver de gjerne.

Vanlige forbud for Changó tilhengere

Dersom du blir innviet under Changó, bør du holde deg unna matvarer som er røde, fordi det er ting du kan ofre til Changó når livet er vanskelig. I tillegg er du ofte advart mot store menneskemengder der du kan komme opp i problemer.

Farge

Changós farge er rød. Kjedene som folk bruker når de ønsker hans beskyttelse eller viser at de er sønn eller datter av nettopp denne sterke guddommen, er annenhver røde og hvite perler.

Ochún - Kjærlighetens og skjønnhetens santo

Bildet kan inneholde: servise, servering, servise, kunst, væske.På samme måte som Changó ofte trekkes frem som forbildet for mange cubanske menn, er det mange cubanske kvinner som ønsker å være like vakker og forførende som Ochún.

Naturelementer

Ochún regjerer over elvene og innsjøene.

Menneskelige egenskaper

Hun regnes som santoen for skjønnhet og forfengelighet, Ochún elsker derfor å stå foran speilet. Ochún er også santoen for den kvinnelige sensualitet og kjærlighet, og kanskje viktigst av alt kvinnens fruktbarhet.

Katolsk helgen og dag for feiring

Ochúns status på Cuba gjenspeiles også i hvilken katolsk helgen hun forbindes med, nemlig Caridad de Cobre som er Cubas egen skytshelgen. Hun feires den 12. september.

Bosted

Som herskerinne over ferskvannet og elvene er det også her Ochún har sin bolig. Hjemme hos den troende finner du henne i en gul suppeterrin på alteret.

Mat/offer

Maten Ochún foretrekker er like søt og forførende som henne selv. Hun elsker honning og gule kaker, egg og gresskar som begge symboliserer kvinnens mage og dermed også fruktbarheten. Av drikkevarer foretrekker hun champagne, men kan også drikke både øl og brun rom. Solsikken er nok den blomsten som oftest blir solgt hos blomsterhandlerne i Havannas gater. Dersom du har problemer med kjæresten eller ønsker en, hjelper det å ofre en solsikke til Ochún.

Personlighetstrekk hos de som er innviet under Ochún

Som sin mor er troende innviet til Ochún både sosiale, festglade, sensuelle og flørtete. "Den jenta der må jo være datter av Ochún, slik som hun flørter!" Barn av Ochún er glad i smykker og kan lett oppfattes som jålete. Du finner dem gjerne foran et speil.

Farge

Ochúns farge er gul som solsikken som mange cubanere ofrer til henne i kjærlighetens navn. Hennes kjede består av serier på seks lysegule og seks mørkegule perler.

Oyá - Kirkegårdsportens santo

Bildet kan inneholde: har, hjelm, leketøy, begivenhet, rekreasjon.Oyá regnes av mange som Changós like når det kommer til styrke og humør, og historiene forteller at de to ofte er ute og kriger sammen.

Naturelementer

Oyá regjerer over stormene og uværet som ofte rammer Cuba. Hun passer på alle kirkegårdsportene og ser til at de døde holder seg der de skal. I tillegg har hun en lysere sider som den av santoene med ansvaret for regnbuen og alle dens vakre farger.

Menneskelige egenskaper

Denne stormenes santo har ikke bare ansvaret for skiftninger i været, men også skiftninger i humøret hos folk flest.

Katolsk helgen og dag for feiring

Oyá forbindes med den katolske helgenen Santa Teresa. Oyá blir feiret 15. oktober.

Bosted

Som ansvarlig for kirkegårdens port, er det der hun for det meste oppholder seg hvis hun ikke er ute og flyr med stormene. Hjemme hos de troende i santería bor hun derimot i en suppeterrin malt i alle regnbuens farger.

Mat/offer

Oyá ønsker seg auberginer om hun vil ha et offer fra en av sine tilhengere og hun er glad i fargerike stoff og silkebånd.

Personlighetstrekk hos de som er innviet under Oyá

Døtre og sønner av Oyá er kjent for å skifte humør like fort som deres mor og som det uværet hun regjerer over. De er ofte mektige, og kan fremstå som voldelige. Samtidig finner du ingen personer som er mer trofaste og mer sjalu enn Oyás barn.

Vanlige forbud for Oyá invidde

Som sønn eller datter av Oyá bør du unngå å spise auberginer de bør heller spares til situasjoner der du virkelig trenger hennes hjelp. Dessuten bør du passe deg godt for kirkegårder, de døde kan kaste seg over deg.

Farge

Hennes farger er dem du finner i regnbuen. Men kjedet hennes består av serier på ni brune og ni vinrøde perler, de siste med hvite og sorte striper på.

Babalú Ayé - sykdommens santo

Bildet kan inneholde: kunst, kreativ kunst, begivenhet.Babalú Ayé er en meget respektert santo. Hans store betydning på Cuba skyldes denne santoens nære tilknytning til helse og sykdom og dermed ideen om at santería hjelper deg til god helse. Det er imidlertid ikke vanlig at noen blir innviet under denne santoen.

Naturelementer

Babalú Ayé er santoen for alle innsekter og småkryp i verden. Han er også sykdommens santo. Tidligere var han spesielt knyttet til sykdommen lepra, veneriske sykdommer og hudproblemer. I dag er han også knyttet opp mot AIDS.

Katolsk helgen og dag for feiring

På samme måte som Babalú Ayé er en viktig santo for de troende i santería, er den katolske helgenen San Lázaro en av de viktigste katolske helgenene i det cubanske samfunnet på grunn av sin tilknytning til helse og sykdom. Hver 17. desember valfarter både troende i santería og katolikker til San Lázaros kirke i Rincon utenfor Havanna for å be San Lázaro og Babalú Ayé om god helse og mirakler. Folk krabber på knærne eller kryper langs bakken og ofrer penger, brød, lys og blomster i kirken.

Bosted

Babalú Ayé finner du overalt i gatene. Hjemme hos de troende bor han i en keramikkrukke pyntet med fjær og urter, gjerne stående litt for seg selv.

Mat/offer

Babalú Ayé spiser popkorn og gammelt tørt brød. Han røyker sigarer og drikker tørr vin, og han vil pyntes med spesielle medisinske urter fra gaten.

Farge

Kjedet til Babalú Ayé har hvite perler med lyseblå striper på.

Orula - Spådommens santo

Bildet kan inneholde: anlegg, gress, julepynt, begivenhet, barrtrær.Orula er spådommens santo og santoen for Babalawoene og spådomssystemet ifá som disse tilhører. Det er kun babalawoer som regnes som sønner av Orula, og det er kun menn som kan bli babalawoer. Orula kommer aldri til jorden gjennom besettelse, men kommuniserer gjennom babalawoene og deres spådomsredskaper.

Katolsk helgen og dag for feiring

Spådommens santo, Orula, forbindes med den katolske helgenen Frans av Asissi. De feires den 4. oktober.

Bosted

Du kan finne Orula i hjemmene til babalawoene i en trebeholder, stående atskilt fra de andre santoene.

Mat/offer

Spådommens santo liker fine desserter, oksestek, hummer og reker.

Vanlige forbud for babalawoer

Ingen lar seg innvie på vanlig vis til Orula. Det er kun de mennene som innvies som babalawo som kan sies å tilhøre santoen Orula og dermed følge en del forbud i denne forbindelse. Babalawoene kan ikke spise hverken hummer eller reker siden dette er mat de kan ofre til Orula om de trenger hjelp. De skal heller ikke spise hodet på hverken fisk, fugl eller dyr.

Farge

Orulas farger er grønt og gult, og hans kjede består av annenhver grønne og gule perler.

Oggún - Metallets santo

Bildet kan inneholde: anlegg, blomst, blomsterpotte, væske, vann.Oggún er sammen med santoene Elegguá, Ochosi og Osun krigerne i santería og de fire første santoene du mottar ved innvielsen i santería.

Naturelementer

Oggún regnes som santoen for alle typer av metall.

Menneskelige egenskaper

Han er også santoen for arbeidet. Som santo over metallet regjerer han også over kirurgens kniv. De fleste cubanere ber derfor til Oggún før de skal opereres.

Katolsk helgen

San Pedro er den katolske helgenen som forbindes med Oggún.

Bosted

Oggún bor i skogene og ved toglinjen. Hjemme hos den troende finner du han på gulvet ved siden av de tre andre krigerne, Elegguá, Ochosi og Osun. Der bor han i en jerngryte som er fylt med metallgjenstander som kniver, håndjern, biter av en jernbaneskinne, en kirurgkniv, i tillegg til en rekke trepinner.

Mat/offer

Oggún foretrekker skogrotte eller blod fra andre dyr i tillegg til sukkersprit, når han skal ha noe å spise eller drikke.

Personlighetstrekk hos de som er innviet under Oggún

Oggúns sønner og døtre regnes som meget arbeidsomme, men også ville, da de lett kan la seg provosere av bagateller.

Farge

Oggúns kjede består av annenhver sorte og grønne perler.

Ochosi - Jaktens santo

Bildet kan inneholde: musikk instrument, elektrisk blå, mote tilbehør.Ochosi er sammen med santoene Elegguá, Oggún og Osun krigerne i santería og de fire første santoene du mottar ved innvielsen i santería.

Naturelementer og menneskelige egenskaper

Ochosi er santoen for jakten, men også for juss, rettferdighet og fengsler.

Katolsk helgen

San Nordberto er den katolske helgenen som forbindes med Ochosi og de feires begge den 6 juni.

Bosted

Ochosi bor i skogen. Hjemme hos de troende finner du ham på gulvet i en kjeramikkskål sammen med Elegguá, Oggún og Osun.

Mat/offer

Ochosi foretrekker de dyrene man kan jakte på, i tillegg til bienes søte honning.

Personlighetstrekk hos de som er innviet under Ochosi

Folk som er innviet under Ochosi regnes som gjestfrie, oppmerksomme, raske i sine handlinger og glade i endring.

Farge

Ochosis kjede består av gule og blå perler.

Publisert 2. feb. 2021 10:23 - Sist endret 26. apr. 2022 16:02