Gjenstander fra utstillingen

Avlang gjenstand med tegninger på.
Amulettbeholder i sølv På fem av de seks sideplatene er inngravert skrifter fra Koranen.
Et skrin med tegning av personer.
Speilskrin, Bilde av Sjah Abbas I, sittende sammen med flere andre. Det samme bildet er malt på baksiden og på innsiden er det et bilde av en danserinne. 
Avrundet beltespenne med mønster tett i tett.
Beltespenne i sølvfiligran. Lengde 10 cm, bredde 5,5 cm. Isfahan. 1800 tallet. 
Et sammenpakket teppe i flere farger.
Del av silke-teppe dekorert med eslimi-ornamenter, Isfahan.
En dyp skål med tegning av en fugl på innsiden.
Iransk keramikk Irans keramikktradisjon kan følges tilbake til landets eldste tider, ca. 8000 f.Kr.
Et skrin med tegning av personer på lokket.
Speilskrin. Bilde av Sjah Abbas I, sittende sammen med flere andre. Det samme bildet er malt på baksiden og på innsiden er det et bilde av en danserinne.
En rund gullgjenstand.
Gull-dareik, (etter Dareios) preget omkring 515 - 510 f. Kr., 8,25 gram En kronet perserkonge med bue og lanse. På gresk ble de populært kalt "bueskyttere " og kalles ofte på engelsk"
Et skrin med bilde av en dame på innsiden av lokket.
Bilde av Sjah Abbas I, sittende sammen med flere andre. Det samme bildet er malt på baksiden og på innsiden er det et bilde av en danserinne.
En hvit krukke med blått mønster
Krukken fra Etnografisk samling har to håndtak og er dekorert med blå/turkis eslimi-ornamenter på hvit bunn, og det hele er dekket av en fargeløs glasur.
Maleri av tre menn ridende på hest.
Det å male for å dekorere, er felles for alle mennesker. Men det som karakteriserer det persiske maleriet, er detaljrikdommen i miniatyrmaleriet.
Maleri av personer som rir på hest, jakter på dyr med pil og bue.
Poetenes epos, historiske epoker, romanser, fortellinger og fabler er avbildet med en utsøkt detaljrikdom i klare, vakre farger og med en eleganse i formen som gjør det.
Maleri av personer.
Iranske miniatyrmalerier faller innenfor forskjellige kunstretninger, for eksempel Tabriz, Isfahan, Herat, Shiraz og Qzvin. Den Etnografiske samlingen en maleri fra boken "Sjahname", som forteller.
Maleri av ridende personer som jakter på dyr med pil og bue.
Maleriene forteller historien om den lykkelige kjærlighets historien mellom Khusrau (Khusrau Parviz, sassanidisk konge) og armenske Shirin ( Shirin ble senere gift med Khusrau).
Maleri av ryttere til hest.
Maleritradisjonene og bokproduk­sjonen i Iran var så sterke at utenlandske herskere, både araberne, mongol­ene og timuridene, gradvis adopterte iranske teknikker.
Gjenstand laget av bronse.
I Etnografisk samling finner vi flere bronsegjenstander fra Luristan. Alle er fra 8. - 7. århundre f.Kr. Øksehode av patinert bronse Arkeologisk funn, Luristan, Iran 8. - 7. århundre f.Kr.
Et kvadratisk teppe med striper i forskjellige farger.
Silketekstil som består av to forskjellige sammensydde tøystykker av silke og gull tråd. Hver side har eget mønster. Kan muligens dateres til safavidenes periode, slutten av 1500-tallet.
Et rundt skjold med mønster.
Skjold av jern med rund form, forsiden har fire knapper og er dekorert med fylt med eslimi-ornamenter, kongelige jaktscener og persiske tekster.
Et skrin pyntet med mønter i gult og svart.
Skrin av khatam kari dekorert med persisk skrift (nastalliq-skrift), noe poesi. På skrinet står dessuten at det er laget i byen Shiraz av kunstneren Yusef Azari i 1912 (omregnet til vestlig tidsregning).
En rund mynt. Preget med en person med krone.
Drakme i sølv. Preget 309 - 381 e. Kr., 4,22 gram. Skjegget byste av kongen i profil mot høyre med krone og diadem, håroppsats, halskjede. På baksiden ildalteret med to voktere, et arameisk-sassanid.
Mønstrete fliser lagt i stjerneform.
Den ene av flisene er dekorert med romber fylt med blomsterornamenter, den andre er pyntet med trekanter er fylt med ornamenter. Jorjan, 13. århundre.
Mønstrete fliser lagt i stjernemønster.
To lustreglaserte stjerneformede fliser finnes i Etnografisk samling. Flisene er dekorert med eslimi-ornamenter med fargene blåfiolett, gyllenbrunt og turkis på hvit bunn.
En vaselignende gjenstand laget av blått glass.
Beholder i blått glass benyttet av gråtekoner til oppsamling av tårer. Sannsynligvis ca.100 år gammel.

 

Publisert 21. des. 2020 09:38 - Sist endret 22. juli 2022 13:45