Bakgrunn

I dag blir Iran ofte forbundet med fundamentalisme, "ondskapens akse" og prestevelde. Vi vil fortelle en historie om en region med en rik og lang historie og dype kulturelle tradisjoner.

Kart.

Publikum vil kunne oppleve et Iran som er annerledes enn det bildet mediene gir i reportasjer fra et krigsherjet land. Besøkende med bakgrunn fra Iran vil se gjenstander knyttet til deres eget hjemland som kan bidra til ny innsikt i egen historie.

Iran er en gammel sivilisasjon og en gammel kultur, grunnlagt på respekt for andre kulturer og religioner. Den iranske kongen "Kyros den store" uttrykte i sin erklæring etter erobringen av Babylonia i 538 f.Kr.: "Jeg er Kyros , kongenes konge......Jeg tok over Babylonia uten å herje, og alle tok i mot meg med vennlighet. Ingen av mine folk fikk lov å terrorisere babylonere. Jeg respekterte Marduk (babylonernes gud). Jeg ga ordre om religionsfrihet for alle."

Iran/Persia

Iran er det offisielle navnet på landet som ligger øst for Eufrat og Tigris. I "vesten" har man gjerne brukt betegnelsen Persia. Navnet Persia kommer opprinnelig fra navnet på provinsen Fars i det sørlige Iran. Det var Herodot som først brukte betegnelsen Persia. Navnet stammer fra akamenidenes hovedstad, Persepolis, i provinsen Fars. Akamenidene var persere (Parsa). For iranere har navnet alltid vært Iran.

Publisert 21. des. 2020 08:54 - Sist endret 22. juli 2022 13:32