Ötzi – ismannen fra Alpene

Fredag 5. august åpnet den fantastiske utstillingen Ötzi – ismannen fra Alpene i Historisk museum. Utstillingen står til 27. november.

Utstillingen formidler verdens eldste kriminalhistorie, men her etterforskes ikke morderen, men den drepte. Utstillingen åpner et vindu mot fortiden, forteller historien om den 5.300 år gamle ismannen og gir et spennende innblikk i hva moderne forskning kan fortelle om verdens eldste mumie.

Utstillingen viser også hvordan klimaet har endret seg i løpet av 5.000 år. Da bredte snøen og isen seg over Ötzi, nå har han smeltet frem igjen.

Det startet med en fottur i fjellet

Da Helmut og Erika Simon fra Tyskland var på fottur i Alpene den 19. september 1991, gjorde de et makabert funn – et lik. På en høyde 3.210 meter over havet, så de et menneske liggende med ansiktet delvis skjult i isvann og bar overkropp. De meldte øyeblikkelig fra til redningstjenesten om funnet. Etter fire dager lyktes den østerrikske fjellredningstjenesten å bringe mannen ned fra fjellet og til rettsmedisinsk institutt i Innsbruck hvor en rettspatolog ble tilkalt. Først etter fem dager på rettsmedisinsk, ble en arkeolog konsultert for første gang. Da gikk det opp for dem at de sto overfor en arkeologisk sensasjon, det var en minst 4 000 år gammel mumie.

Ansikt til ansikt med fortiden

Og der startet forskningen på ham som siden ble kalt Ötzi og viste seg å være 5.300 år gammel. Det var for øvrig en journalist som fant på å gi mumien navnet Ötzi fordi ”Dette inntørkede, fryktelige liket må gjøres mer elskelig for å kunne bli en god historie”. Navnet ble Ötzi fordi mumien ble funnet i Ötzal-Alpene.

Ötzi ble avbildet på forsiden av aviser og tidsskrifter over hele verden. Han er det viktigste arkeologiske funnet i forrige århundret. Ötzi, eller ismannen, er blant de mest kjente og eldste mumier i verden. For første gang i historien kan man studere detaljene i steinalderklær og utstyr – for første gang kan man utføre anatomiske studier på en mer enn 5000 år gammel kropp.

Drapet

I dag vet vi også at Ötzi ble drept, men det tok forskerne nesten 10 år før de oppdaget at mumien var et drapsoffer. –Da jeg startet mine undersøkelser av Ötzi trodde man at han hadde sovnet, dødd under søvnen, snødd inne i snøen og derved blitt frysetørret, kan professor Torstein Sjøvold fortelle. Det var røntgenbilder som ble tatt 10 år etter funnet som avslørte drapet.

C-14 og forskning

Bronseøksen er den eneste, komplette intakte forhistoriske øksen i verden. De såkalte C-14-dateringene som tas av organisk materiale, kunne gi et mer eksakt tidspunkt for når Ötzi levde. Disse undersøkelsene viste at Ötzi levde mellom 3350 og 3100 før Kristus, han er mer enn 5.300 år gammel.

Videre har forskning brakt på det rene hvor gammel han ble, hvor han levde og hadde levd, hvordan helsetilstanden hans var, hva hans siste måltid besto av, at tatoveringer på kroppen er på de stedene han har hatt smerter, hvor høy han var, hvilken skostørrelse han ville ha brukt og hvilken øyenfarge han hadde. Nå konsentrerer forskerne seg om blod- og DNA-analyser.

Årsaken til at han er så godt bevart, er at han ble frosset ned i isen kort tid etter at han ble drept.

Velutstyrt

Han var utstyrt med alt som var nødvendig for å gjøre opp bål, lage våpen og var godt kledd for et opphold i fjellet. Men hvem var han? Var han en gjeter som var offer for et tilfeldig drap, en stammehøvding, en tyv jaget på flukt, eller en leder som var blitt for gammel? På dette spørsmålet er det bare fantasien som setter grenser og den videre forskningen som eventuelt kan bringe oss nærmere et svar.

Utstillingen

Ötzi ligger i dag i det arkeologiske museet i Bolzano i Italia. I museet i Bolzano hviler Ötzi i et halvmørkt rom og er strengt overvåket. For at han ikke skal gå i oppløsning og for at forskningen skal kunne fortsette, må han oppbevares under forhold som ligner forholdene under isen der han lå beskyttet i over 5000 år. Vi kan bare observere ham gjennom et lite, armert glassvindu.

Utstillingen som kommer til Oslo er en nøyaktig kopi av funnet. Den viser nøyaktig hvordan han ser ut der han ligger, hvilke klær og hvilket utstyr han hadde med seg. Det er interaktive skjermer som forteller om naturen rundt ham, om den internasjonale forskningen, om de klimatiske forholdene på stedet, skjermer med tidslinjer og annen informasjon og et webkamera som viser den virkelige Ötzi på hans siste hvilested.

Utstillingen er en spektakulær blanding av nøyaktige kopier, elektroniske virkemidler, foto og film om funnet og forskningen.

Utstillingen er produsert av South Tyrol Museum of Archaeology og er leid inn av Kulturhistorisk museum som et ledd i feiringen av Universitetet i Oslo sitt 200-års jubileum.

Aktuelle lenker

Utstillingen i media

Ressurser

Utstillingsåpningen

Opprinnelig versjon

Se utstillingen i dens opprinnelige versjon

Publisert 14. des. 2020 11:02 - Sist endret 25. nov. 2021 15:13