English version of this page

Vest-Afrika i Oslo

Reising og migrasjon er en del av livet til mange vest-afrikanere. Et stort antall drar til nærmeste storby, til hovedstaden eller til nabolandene for å finne arbeid.

Noen tar veien til Frankrike eller England for å studere, eller til USA for å drive handel. Et fåtall vest-afrikanere kommer til Norge, men setter likevel sitt preg på handelsvirksomheten i Oslo. De som bor her ønsker å få tak i og bruke produkter som likner dem de er kjent med fra sine hjemland. Varene de bringer til Norge utvider også tilbudet for interesserte nordmenn.

Afrikanere i Oslo

Trommer og CD'er til salgs i en av Oslos afrikanske butikker

Det bor ikke mer enn ca. 26 500 mennesker med afrikansk opprinnelse i hele Norge. Av disse bor omtrent halvparten i Oslo. Noen drømmer om et liv i et fredelig land, borte fra krigens frykt og ødeleggelser. Andre ønsker mer utdannelse, bedre økonomi og større muligheter for å konsumere goder. Noen av dem hadde et familiemedlem i Norge fra før, en kontakt som førte dem akkurat hit og ikke til et annet land.

Det er ikke mange vest-afrikanere som kommer til Norge som turister eller for å tiltre en stilling. Fattigdom, visumplikt og til dels språk er begrensende faktorer. En del utdanningssøkende er kommet fra Ghana, hvor engelsk er offisielt språk, og disse utgjør i dag den største befolkningen fra en vest-afrikansk nasjon i Norge. Norsk charterturisme til Gambia har ført til nettverk og muligheter som har bidratt til at gambiere er en annen gruppe av vest-afrikanere som er relativt godt representert i Norge. Fra de tidligere franske koloniene, Senegal og Mali, bor det ikke flere enn til sammen rundt hundre personer i Norge.

Heller ikke den motsatte veien er reiseaktiviteten særlig stor. Det er et fåtall nordmenn som reiser til Vest-Afrika for å studere, jobbe eller som turister. Vi kan fastslå at det er et begrenset antall nordmenn som reiser til Afrika i sin helhet.

Migrasjon og forbruk

Bildet kan inneholde: hylle, hyller, kunst, utgivelse, øyeblikksbilde.
Åndelig føde for afrikanere og nordmenn.

Vest-afrikanere i Norge fortsetter å forbruke varer fra hjemlandene. Dette foregår dels ved at folk bringer varer med fra besøk og reiser, dels ved at driftige personer oppretter og driver butikker med et etterspurt vareutvalg. I Oslo sentrum finner vi et knippe afrikanske butikker og frisørsalonger, og om sommeren er det en bod på Youngstorget. Butikkene tilbyr en rekke ingredienser som hører med til afrikansk kokekunst, og man kan også velge blant et rikt utvalg av hårpleie- og kosmetikkprodukter. En kombinert kafé og butikk på Grønland selger musikk, bøker og røkelse.

Hud- og hårpleieproduktene er de samme eller liknende produkter som man kan få kjøpt i Vest-Afrika. Det er i stor grad samme typer afroprodukter, i original- eller kopiutgave, som selges overalt i verden, men de pakkes for ulike markeder og pakningene merkes på forskjellige språk. Det meste av det som er til salgs i Oslo er importert fra England, USA eller Frankrike, og butikkinnehaverne kan velge å importere produkter fra de ulike stedene til ulik tid, avhengig av hvilken pris de tilbys.

Utsalgene i Oslo skal dels tilfredsstille behovene til afrikanere som lever her, dels vekke interesse i den norske lokalbefolkningen. Mens vareutvalget innenfor kosmetikk i all hovedsak er produsert for å tilfredsstille et afroeuropeisk marked, er hårfletting et tilbud som er populært både blant afrikanere og nordmenn. Utvalget i torgboden er først og fremst gjenstander som i utgangspunktet er produsert med tanke på kunder i Vest-Afrika, men som etter hvert også eksporteres til nye målgrupper i andre deler av verden. Den globale flyten av varer gjør at maliske, håndvevde bogolanstoffer ikke bare selges i Vest-Afrika hvor de produseres, men også i hippe designbutikker i Paris eller på små gatemarkeder i Arendal.

Vest-afrikanere i Oslo følger med på trendene i hjemlandene. Hvert år arrangerer byens gambiere en kulturuke i Oslo. I tiden før Gambisk kulturuke finner sted, foregår det omfattende forberedelser, hvor kvinnene skaffer seg nye damaskkjoler i siste skrik med tilhørende stilfulle sko. Både menn og kvinner holder seg oppdaterte på motens sesongsvingninger, blant annet gjennom hjemreiser og vest-afrikanske moteblader som sirkulerer i Oslo. På samme måte som i Vest-Afrika, er muslimske høytider også viktige anledninger hvor kvinner kler seg moteriktig i afrikanske kjoler.

Butikkene i Oslo har noe av hjemlandenes produktutvalg og atmosfære, men samtidig er det ganske annerledes å være bare én av åtte-ti butikker i en hovedstad i et fjernt land som Norge og tilby denne typen varer, enn å være én av uendelig mange boder på et marked ett eller annet sted i Vest-Afrika. Vest-afrikanske markedsplasser har noe å tilby enhver forbruker, innenfor ytterpunkter hvor det er snakk om knapp overlevelse for den fattige og eksotisk opplevelse for turisten. I Oslo er det en smalere kundekrets, og de afrikanske butikkene som helhet har et mer spesialisert vareutvalg. Sammen med ulike afrikanske kurs- og kulturtiltak, søker butikkene å bidra til å gi et lokalisert svar på globalt influerte drømmer.

 

Alieu - en butikkeier i Oslo

Bildet kan inneholde: smil, ansiktsuttrykk, lykkelig, moro, tilpasning.
Alieu med venner på kaféen

Alieu er i begynnelsen av trettiårene og driver Nubia musikk & bokcafé på Grønland i Oslo. Han kom fra Gambia for 13 år siden, etter først å ha vært på besøk hos sine to brødre i Oslo. Alieu har jobbet hardt i disse årene, blant annet som danser, skuespiller, modell og ungdomsarbeider. Han ser det som viktig å bidra til at afrikanske barn og unge får et postivt selvbilde og tro på seg selv, og var en av grunnleggerne av organisasjonen African Youth in Norway.

For ett år siden kjøpte Alieu det som da var en afrikansk butikk. Han gjorde den om til en kombinasjon av kafé og butikk. Hit kommer afrikanere, karibiere, nordmenn og andre innom for å drikke café au lait og slå av en prat, eller for å kjøpe musikk, bøker og røkelse. Har noen fått et brev på et afrikansk språk de ikke forstår, er det verdt å forsøke og få det oversatt på dette brogete treffstedet. Butikken har et godt utvalg av latinamerikansk-, afrikansk- og reggae-musikk, etterspurt i det afrikanske miljøet. Alieu legger vekt på å være tidlig ute med å tilby nye cd-utgivelser, og importerer fra Frankrike, England, USA og Sør-Afrika. Han vet at hardt arbeid er nødvendig for å lykkes i Norge, og derfor har han flere jobber. Sammen med en kamerat driver han et rengjøringsfirma, og det hender at han selv må påta seg vaskejobben dersom en ansatt sluntrer unna. Han jobber også som ungdomsarbeider i kommunen og i en frivillig organisasjon, i tillegg til at han er ansatt i et budfirma. Én gang i måneden arrangerer Alieu fester i det afrikanske og karibiske miljøet.

Alieu har to drømmer. Den ene er å starte en restaurant. Serveringstilbudet i Oslo, med en etiopisk restaurant som det eneste afrikanske innslaget, synes han trenger å utvides. Alieu tror på å bidra med noe som appellerer til både afrikanere og nordmenn, og vil gjerne at "integreringen skal gå begge veier". Slik kan hans tilstedeværelse tilføre Oslo noe byen mangler og på denne måten bli et bedre sted å leve. Den andre drømmen er å starte en kafé i Gambia. Slik vil han kunne bo vinterhalvåret der og sommerhalvåret i Norge.

Publisert 27. jan. 2021 08:28 - Sist endret 26. apr. 2022 17:32