English version of this page

Topptur i vikingtiden

Mann utkledd som viking står på toppen av et fjell og ser utover landskapet. Ski og staver i hånda.

I 2021 gjorde arkeologer et unikt funn i Reinheimen. I en snøfonn oppdaget de en enestående godt bevart ski fra vikingtiden som hadde ligget innkapslet i is i mer enn 1000 år. Nå har du en sjelden mulighet til å oppleve verdens best bevarte vikingtidsski på Historisk museum.

Utstillingen står 8.-20. november

Hva skjedde med personen som mistet skiene for mer enn tusen år siden? Var det en kvinne eller en mann? Og var skiløperen på jakt, reise eller på flukt? En ting forskerne vet sikkert, er at skiløperen fra vikingtiden mistet begge skiene oppe på fjellet. Det ble nemlig funnet en ski i 2014 som ble datert til slutten av 700-tallet e. Kr. Arkeologene håpet den gangen at den andre skien ville dukke opp, og det gjorde den – og viste seg å være enda bedre bevart enn den første! Forhistoriske ski med bevart binding er ekstremt sjelden. Selve bindingen er viktig, den forteller forskerne mye om hvordan skiene har vært brukt.  Dette 1300 år gamle skiparet fra Digervarden er verdens best bevarte forhistoriske skipar. Før 2014 var det funnet kun én annen forhistorisk ski hvor skibindingen var bevart.

Utstillingen står i to uker før skien skal videre til Norsk fjellsenter i Lom, hvor den blir gjenforent med partneren sin. Til slutt stilles skiparet ut på det nye Vikingtidsmuseet når det åpner på Bygdøy.

Bildekarusell

Secrets of the Ice

Blant isflekker og smeltende isbreer i høyfjellet dukker arkeologiske funn opp. Arkeologer har de siste ti årene samarbeidet om å finne, forske og ta vare på disse gjenstandene på best mulig måte. I tillegg til å ha funnet dette 1300 år gamle skiparet har de funnet over 3000 gjenstander – jegerutstyr, transportutstyr, tekstiler, dyreskinn og klær.

Funnene som arkeologene gjør forteller om hvordan mennesker i forhistorisk tid brukte høyfjellet aktivt, både til reinsdyrjakt og som ferdselsvei over fjellet. Folk har stått på ski i fjellene i flere tusen år. Det eldste skifunnet som er gjort er 2800 år gammelt. Men hvor langt tilbake strekker norske skitradisjoner seg? Kanskje vil det dukke opp flere funn fra enda lenger tilbake i tid? 

Dette forskningssamarbeidet er organisert som det brearkeologiske sikringsprogrammet i Innlandet, også kjent som Secrets of the Ice. Dette er et samarbeid mellom Innlandet fylkeskommune og Kulturhistorisk museum i Oslo, som Historisk museum er en del av. Les mer om Secrets of the Ice-prosjektet.

Klikk på modellen for studere 3D-modellen av skien bedre.

Publisert 21. okt. 2022 15:23 - Sist endret 1. des. 2022 12:22