English version of this page

MEMORY ON THE HORIZON – Studiofotografier Somalia 1960–1989

Kunstneren Leban Hussein har i mange år jobbet for å lage en samling studiobilder fra urbane miljøer i Somalia på 1960-, 1970- og 1980-tallet. I samarbeid med medkurator Dahir Doni presenterer de nå utstillingen MEMORY ON THE HORIZON.

Bildet kan inneholde: topp, nese, frisyre, øyenbryn, ansiktsuttrykk.

Midlertidig utstilling

18. september–30. desember 2021
4. etg på Historisk museum

Historisk museum er en stolt arena for denne banebrytende utstillingen, som på mange måter forteller en historie som venter på å bli gjenfortalt. MEMORY ON THE HORIZON presenterer en samling av fotografier som viser modig samhold og troskap til en visjon om sannhet. Tradisjonelle fotostudioers rolle som definerende og viktige kulturelle rom er i sentrum for utstillingen. Her undersøkes overgang, endring og kollektivt minne. Minner som innkapsler hverdagen i sitt mangfold og skjønnhet gir løfter om regenerering og slektskap. 

Om utstillingen

Utstillingen springer ut av Leban Hussein sin idé og innsamling av foto fra somaliske familiealbum. Hussein samler bilder både fra egen familie og fra somaliske familier og venner både i Norge, England, USA og Somalia. Leban Hussein har selv bakgrunn fra Somalia og er student ved KhiO.

Prosjektet tar utgangspunkt i en tid da Somalia var en del av den globale popkulturen der både musikk og kunst spilte en sentral rolle. Somalia, med hovedstaden Mogadishu i bresjen, var et land og en by som spilte en rolle som var i forkant av den globale populære kulturen. Det er ikke uten grunn at Somalia er kalt “Land of Poetry”. Nattelivet i storbyene som Mogadishu og Hargeisa var vibrerende og inkluderende. Nasjonalteatret i Mogadishu som åpnet i 1967, ble et nasjonalt landemerke der kultur og nasjonal identitet ble feiret og dokumentert.

Å samle familie, kjærestepar eller venner til gruppebilder hos fotografen var svært populært og det finnes i dag en rik kulturarv fra denne tiden som nå står i fare for å forsvinne. Leban Hussein har jobbet med innsamlingen av fotografier i flere år.

Få en smakebit fra utstillingen i denne videoen:


Leban Hussein, artist, in conversation with Ahmed Osman, retired psychologist, translator and teacher of mother tongue. Video by: Alf Simensen

Emneord: Vises til 30.12.2021, OBS: ikke tilgjengelig for rullestolbrukere
Publisert 4. okt. 2021 11:04 - Sist endret 12. sep. 2022 13:40