Dypdykk: Gamle plantetradisjoner for vår tids ganer?

Velkommen til foredrag om hvilke plantetradisjoner vi har arvet fra våre forfedre, og hva deres verdi er i dagens samfunn.

Nærbilde av treutskjæringer i en stavkirkeportal, treutskjæringene viser planter.

Utstillingen "ARV – vår plass i historien" setter lys på hvordan mennesker arver materielle og immaterielle verdier fra forfedrene. Kunnskap om planter er en arv som gir oss mat på bordet og medisin mot sykdommer. Fortidens bruk av planter ligger til grunn for plantevekst og plantebruk i vårt lokalmiljø.

I dag blir det sanket over 260 forskjellige plantearter i Norge, og i tillegg blir mange dyrket. Både sanking- og dyrkingsteknikker er plantetradisjoner som går i arv gjennom praktisk opplæring.

I 2023 ble erter fra jernalderen funnet i utgravninger på E18 Retvet-Vinterbro. Kan de gi oss perspektiv på erter i vår tids kosthold?

En arkeolog, en botaniker og en profesjonell nyttevekstsanker møter en av kuratorene i utstillingen ARV for å snakke om fortidens plantetradisjoner og deres verdi for fremtiden.

Se priser og meld deg på

Gå til påmelding

Arrangementet holdes i foredragssalen er i 3. etasje. Hvis du trenger heis eller annen tilrettelegging ved besøket, kontakt oss på telefon 22 85 99 13.

Om foredragsholderne

Karoline Kjesrud er førsteamanuensis i middelalderkunst ved Kulturhistorisk museum, Universitetet i Oslo, og en av kuratorene i utstillingen ARV. Hun forsker blant annet på plantekunnskap fra vikingtid og frem til i dag og deltar i det tverrfaglige forskningsprosjektet «REA:Life» ved Universitetet i Oslo. Prosjektet søker å gjøre kulturhistorisk plantekunnskap om til innovativ farmasi.
 
Pål Karlsen er daglig leder Norges sopp- og nyttevekstforbund. Forbundet jobber for å bevare artsmangfoldet i naturen og har som mål å øke kunnskap om og interessen for sopp og ville nyttevekster.

Grethe Bjørkan Bukkemoen er arkeolog og seniorrådgiver ved Kulturhistorisk museum, Universitetet i Oslo. I sin doktorgrad har hun forsket på mat og måltidspraksis i jernalder og vikingtid, og hun er nå tilknyttet utgravningsprosjektet E18 Retvet-Vinterbro.

Anneleen Kool er botaniker, professor og leder av Botanisk hage ved Naturhistorisk museum, Unversitetet i Oslo. Hun deltar i flere tverrfaglige forskningsprosjekter, blant annet «REA:Life» som Kjesrud også deltar i.

Publisert 26. apr. 2024 08:32 - Sist endret 7. mai 2024 08:06