English version of this page

Norsk middelalder

Siste åpningsdag for denne utstillingen er 10. oktober 2021. Salen skal pusses opp og ny utstilling  åpner i 2022.

I den store middelalderutstillingen finner du en rekke kunstskatter fra kirkene rundt om i Norge. Du får også se gjenstander fra både hverdag og fest.

 

Utstillingen er designet av Norges mest kjente arkitekt, Sverre Fehn (1924–2009) og åpnet i 1979. Foto: Kulturhistorisk museum, UiO

Kirkekunst

Utstillingen inneholder Norges største samling av stavkirkeportaler, ikke minst portalen fra Ål stavkirke og den berømte Hylestadportalen fra Setesdal med fortellingen om Sigurd Fåvnesbane. Marias popularitet i middelalderen illustreres gjennom den yndige Enebakk-madonnaen, mens den tro kopien av Maria med barnet fra Hedalen i Valdres viser helgenfigurenes opprinnelige fargeprakt.

Maria med barnet, Hedalen stavkirke
Slik mener forskerne at Maria-skulpturen fra Hedalen stavkirke må ha sett ut som ny. © Kulturhistorisk museum, UiO/ Eirik Irgens Johnsen 
Drikkehorn fra Elingård på Onsøy i Østfold.
Drikkehorn fra Elingård på Onsøy, Østfold. © Kulturhistorisk museum, UiO/ Eirik Irgens Johnsen 

Dagligliv i middelalderbyen

Middelalderutstillingen viser glimt fra menn og kvinners hverdag i de første norske byene. Her finner vi sko, kammer, låser og brettspill som håndverkerne kunne tilby i byens salgsboder. Drikkekar og bordstell forteller om at det var forskjell på folk, mens pilegrimsmerker og smykker vitner om at Norge i middelalderen var blitt en del av det kristne Europa.