English version of this page

Jegeren

Helleristninger av dyr, moderne geværsikte er lagt oppå.

Hva er likheten mellom den moderne jeger og de første steinaldermenneskene i Norge? Bli kjent med en 11 500 år lang jakttradisjon som starter med steinpiler og ender med patroner.

Mange av dagens jegere har opplevd å snuble over gamle fangstanlegg i fjellet mens de smyger etter reinen. Dette gir en følelse av å tilhøre en eldgammel kultur, der jakt har vært den viktigste kilden til mat så lenge det har bodd folk her i landet.
I denne utstillingen viser vi hva de første jegerne jaktet på, og våpnene de brukte. Utstillingen viser hvordan jaktmetoder og utstyr har endret seg fra steinalderens første pilspisser til moderne jaktrifler og hundebånd med GPS-sendere. 

Bildekarusell

Komplette piler fra vikingtiden

I utstillingen får du se enestående arkeologiske funn som i flere tusen år har ligget innkapslet i Jotunheimens isfonner før isen smeltet og de dukket frem igjen. Du kommer tett på komplette jaktpiler fra vikingtiden med skaft og styrefjær, Norges eldste hundeskjelett og klær jegerne i forhistorien brukte da de jaktet i fjellene.

Jakttradisjoner i utvikling

Det finnes klare koblinger som binder Norges jegere gjennom 11500 år: Vi jakter fortsatt på de samme dyrene, og et særpreg i Norge er at jakten alltid har vært for folket og ikke forbeholdt ett samfunnslag. Samtidig er vår tids jakt på mange måter en gjenoppfinnelse av tradisjoner som en gang var.

For hundre år siden var det knapt elg igjen i Norge, og den sterke elgjakttradisjonen vi har i landet er 1900-tallets versjon av den jakta som en gang var. Våpen, natur og infrastruktur har også endret seg dramatisk. I Jegeren kan du se og oppleve hvordan våpnene og jaktteknikkene så ut for tusenvis av år siden og opp mot moderne tid. 

Jeger og kriger

I vikingtiden ble mange gravlagt med både kriger- og jegerutstyr. Det å bli en god jeger var ansett som en den beste treningen til å bli kriger. Vi viser frem en spesielt godt bevart jegergrav fra Grimsdalen i Rondane. Samtidig har hunden gjennom historien vært jegerens aller beste jaktkamerat. I utstillingen finner du derfor en hund som døde i høyfjellet for over 500 år siden. Pågående DNA-undersøkelser vil gi svar på om den er i nær slekt med noen av dagens jakthunder. 

Jaktens etikk

Utstillingen lar oss også reflektere over jaktetikken før og nå: For den moderne jegeren er det avgjørende at dyrene avlives sikkert og effektivt, uten unødvendig lidelse. I tidligere tider var nok ikke dette like viktig. Selv om en liten pil kunne felle en 500 kilos elg, ville det ofte ta lang tid før den døde. Og i dag ville det ikke vært akseptabelt å jage en hel reinflokk på vannet for så å stikke dem i hjel med kniver eller spyd fra en båt.

Velkommen til utstillingen Jegeren, og nyt jegernes felleskap og utvikling gjennom tusenvis av år! 

Fagansvarlig for utstillingen

Jostein Bergstøl

Publisert 28. mai 2022 19:45 - Sist endret 2. jan. 2023 11:21