English version of this page

Gay Coins – Fra Sapfo til PRIDE

Kollasje av myner med teksten "Gay Coins" øverst.

Foto: Lill-Ann Chepstow-Lusty/UiO.

For første gang feires skeiv kjærlighet på mynt! Cook Island, England og Canada har nylig gitt ut mynt som feirer PRIDE. De tre myntene bærer dronning Elizabeths portrett på forsiden og symboler for PRIDE og LBTQ+-bevegelsen på baksiden. Som slagordet sier: “We’re here, we’re queer, we won’t disappear!”

Midlertidig utstilling

Siste sjanse 25. juli 2023

Fra antikkens diktere og Romerrikets keisere til europeisk adel og skandinaviske kongelige: kjærlighet mellom personer av samme kjønn har alltid eksistert, på tvers av samfunn, kultur og tid.

I denne utstillingen blir du kjent med noen av verdenshistoriens viktige skeive ledere og diktere, og hvordan de ble portrettert på historiske mynter. For hvordan opplevde egentlig historiens betydningsfulle, og skeive, personer samfunnene de levde i? 

Krukke og en gullmynt
Sapfo var en gresk dikter, mest kjent for sine kjærlighetsdikt som priser unge kvinners skjønnhet. Sapfo var fra øya Lesbos, og hennes poesi ble derfor ”lesbiske dikt". Her er hun avbildet på en 2500 år gammel vase.

I følge en gammel gresk myte, fortalt av den greske dikteren Aristofanes for 2500 år siden, fantes det i begynnelsen tre kjønn: mann, kvinne og androgyn, og hver person var det dobbelte av det de er nå. De hadde fire hender, fire føtter, og to hoder. Mennene stammet fra solen, kvinnene fra jorden, og de som var androgyne stammet fra månen.

En dag kuttet guden Zevs hver person i to, og delene ble separert fra hverandre. Fordi alle mennesker lengter etter sin opprinnelige natur, forteller Aristofanes, prøver vi alltid å gjenforenes med vår andre halvdel – uansett om det måtte være en mann eller en kvinne.
Mange viktige historiske figurer og statsledere var skeive. Aleksander den Stores største kjærlighet var en mann ved navn Hefaiston. Den romerske keiseren Hadrians lidenskapelige forhold til Antinous er blant antikkens mest berømte kjærlighetshistorier. Dronning Christina av Sverige skal ha uttalt at hun heller ville dø enn å gifte seg med en mann.

Vet du hvilken romersk keiser som trosset romerske lover og giftet seg med en mann? Eller hvilken europeisk konge som installerte dronningen sin i et slott i en helt annen by, og selv bodde i en residens der kvinner sjelden fikk adgang? Opp gjennom historien har mange samfunn og sivilisasjoner anerkjent og respektert ikke bare likekjønnet kjærlighet, men også transpersoner og ikke-binære kjønnsidentiteter. Kinnar i India, khawaja sira i Pakistan, quariwarmi i Inkariket, chibados i Angola, femminelli i napolitansk kultur, og two-spirit i mange amerikanske urfolksamfunn er eksempler på dette. I dag anerkjenner få land ikke-binære kjønnsidentiteter. Hvorfor?

Maleri av en kvinne
Dronning Christina av Sverige skal ha vært maskulin både av utseende og i atferd, og skal ha uttalt at hun heller ville dø enn å gifte seg med en mann. Hun hadde et livslangt intimt vennskap, som muligens var seksuelt, med Ebba Sparre.

Gjennom historiske mynter (noen av dem er over to tusen år gamle!) presenterer denne utstillingen historiens viktige skeive statsledere og diktere.

Mynt har opp gjennom historien tilhørt offentlighetens domene. De fremste maktpersonene i samfunnet pryder våre mynter. Å få plass på offisielle myntutgivelser har betydelig symbolverdi for en sak som homofilikampen. En liten mynt kan symbolisere og avspeile kjærlighetens sanne natur, enkelt og universelt.

Kurator: Lill-Ann Chepstow-Lusty

Publisert 9. nov. 2022 13:49 - Sist endret 25. juli 2023 19:37