English version of this page

Egypt i Europa

Museet har Norges eldste og største samling av egyptiske gjenstander. Utstillingen forteller historien om opprinnelsen til museets egyptsamling, og den kulturhistoriske «egyptomanien» fra slutten av 1700-tallet, gjennom 1800-tallet, og inn på 1900-tallet.

Sarkofog fra Egypt

Fra Egypt-utstillingen. Foto: Kulturhistorisk museum, UiO / Lill-Ann Chepstow-Lusty og Ellen Holte

Det Kongelige Frederiks Universitet (i dag Universitetet i Oslo) åpnes i 1813, i en tid da Det gamle Egypt er en trend i Europa. Napoleon har «gjenoppdaget» den rike kulturarven i det frodige landet ved Nilens bredder, og en hær av vitenskapsmenn og kunstnere reiser for å dokumentere alt i detalj. I 1809 utgis det første bindet av et 23-binds praktverk, Egypts beskrivelse. Da det siste bindet kommer ut i 1829, er interessen for egyptisk kunst og kultur enorm. Forretningsmenn, arkeologer og eventyrere strømmer til Egypt, og egyptiske gjenstander finner veien til det europeiske kunstmarkedet. De europeiske samlingene blir opprettet i denne perioden.

I utstillingen kan du blant annet se den eldste aksesjonsprotokollen fra Etnografiske samlinger åpning i 1853 (nå Kulturhistorisk museum), der de første registrerte gjenstandene er egyptiske. De fleste gjenstandene i Kulturhistorisk museums Egyptsamling kommer til Sverige-Norge på 1800-tallet.

I 1904 åpnes Historisk museum, og Etnografisk museum har der fått et nytt hjem, sammen med Myntkabinettet og Oldsakssamlingen. Egypt er et britisk protektorat (1882–1922). Først etter andre verdenskrig oppnår staten politisk selvstendighet fra det britiske kolonistyret. De siste britiske soldatene forlater Egypt etter Suezkrisen i 1956.

I 1970 vedtar UNESCO en konvensjon for å forhindre ulovlig handel med kulturgjenstander og utarming av den globale kulturarven. Egypt signerer denne konvensjonen i 1973, og UNESCOs Verdensarvkonvensjon i 1974. Med disse konvensjonene får Egypt bedre kontroll over kulturarven. Norge signerer UNESCO-konvensjonen av 1970 i 2007. I dag anskaffer Kulturhistorisk museum ikke egyptiske gjenstander.

Publisert 12. okt. 2021 15:04 - Sist endret 15. juni 2022 12:22

Flere utstillinger

museum

Besøk oss

Se åpningstider, billettpriser, kart og veibeskrivelse, informasjon om tilgjengelighet og fasiliteter.

Planlegg besøket