Filmer om vikinger og vikingskipene våre

Arkeolog og formidler Ellen Marie Næss tar oss med på en reise til Vikingtiden. Hun forteller om vikinger på tokt, vikingskipene våre og hvorfor de lå i jorda.

Filmene passer best for elever fra 9-12 år.

Hvorfor lå vikingskipene i jorda?

Arkeolog og formidler Ellen Marie Næss viser det flotte Osebergskipet og forteller
hvorfor det har overlevde helt til i dag. Innimellom dukker den nysgjerrige rotta opp
med gode spørsmål.

Transkripsjon

Hei! Velkommen til Vikingskipshuset. Jeg heter Ellen Marie og er arkeolog og jobber med disse fantastisk flotte skipene. Nå står vi foran verdens mest berømte vikingskip. Det heter Osebergskipet og er over 1200 år gammelt. Vikingene likte at tingene deres var skikkelig fine og det ser på Osebergskipet. Det har flotte utskjæringer overalt, og hode på skipet foran ender i et dragehode og er virkelig flott.

Skipet endte etter at det hadde vært brukt, som gravskip. Det vil si at den aller siste reisen som det skipet la ut på, var en spesiell reise til dødsriket.

Hva var egentlig dødsriket?

Vikingene trodde på veldig mye forskjellig om hva som skjedde med dem når de døde. Felles var at de i hvert fall skulle reise et sted, og så skulle de leve videre i dødsriket nesten som om de var levende.

Osebergskipet var eid av en veldig rik og mektig dame, og hun døde. Så bestemte slekta hennes seg for at hun skulle få verdens flotteste begravelse i hennes eget skip. Så de trakk den store båten opp på land, og så lagde de et lite hus bak i båten, og der la de den døde damen. Men det var ikke bare en dame, det var to. Så hun fikk følge av en dame til. Det var to damer som ble begravd i den båten her. Hele båten, damene og det lille huset ble dekket av en kjempestor haug. Der lå damene, og vikingene trodde at de hadde reist til dødsriket. Men så ble de jo liggende i haugen så arkeologene kunne finne dem senere og det er derfor vi har funnet dem.

Hva var det man egentlig fikk med seg når man kom til dødsriket?

De måtte ha med seg alt det de trengte i dødsriket for å leve videre: De ble lagt på en seng som var myk og fin med dyner og puter. Rundt senga sto de tingen som de var mest glad i og som var flottest. Det var noen små skåler med mat. Og så var det en veldig flott bøtte der som noen hadde stjålet med seg fra Irland, og som de to damen fikk med seg i grava.

Utenfor det lille gravkammeret deres var det sleder og vogner og ting som var brukt på bondegården. Og så var det en del dyr som slekta drepte og la i skipet. Det var 15 hester, 6 hunder og 2 okser, ganske mye!

Hvorfor ville ikke familien beholde tingen for seg selv?

Jeg tror at det var mange i den familien som hadde lyst til å beholde tingen og bli rike, men det var ikke mulig, de kunne ikke gjøre det for de to damene trengte å ha med seg så mange ting til dødsriket. Og så var det veldig viktig for familien å vise alle de andre familien hvor rike de var som kunne lage en så stor begravelse. «Se på oss, se hvor rike og mektige vi er.» Og så var det en viktig grunn til, og det var at gudene skulle være fornøyd.

Hva er det vi ikke vet om vikingene

Det er masse vi ikke vet om vikingene, og det er veldig mye jeg lurer på. For eksempel skulle vi gjerne vite mer om hva vikingene egentlig spiste, og kanskje hva som var yndlingsmaten deres. Og så skulle jeg gjerne likt å vite mer om hva de trodde på og hva de tenkte skjedde med dem etter de døde. Og så er det en ting vi virkelig vet lite om, og det er: Hvordan var det å være barn i vikingtiden?

Hvorfor reiste vikingene?

I Vikingskipshuset finner vi det store Gokstadskipet. Også det endte som gravskip.
Men hvor reiste vikingene med de flotte skipene og hva skulle de der?

Tegninger: Johnny Kreutz og Elisabeth Jansen Vogt. Film: Trippel-M Levende bilder.

Transkripsjon

Hei! Velkommen til Vikingskipshuset. Jeg heter Ellen og jeg står foran Gokstadskipet som er stilt ut her i museet. Med sånne skip kunne vikingene reise nesten hvor de ville. De reiste vestover, helt til Canada og Newfoundland. De reiste langs Europa og inn i Middelhavet, ned elvene i Russland og Ukraina. Og de kom helt til Bagdad.

Hvorfor reiste de egentlig?

Noen ganger ville de ut for å skaffe seg varer og handle. Andre ganger ville de finne nytt land og bosette seg. Da tok de med seg familie og dyr som da de de reiste til Island. Noen ganger reiste de på kortere turer for å besøke familie og venner. Kanskje de skulle i bryllup i England? En viktig grunn til at vikingene reiste, var at de rett og slett var nysgjerrige. Noen ville se mer av verden enn bondegården hjemme.

Var vikingene snille eller slemme?

Noen ganger var vikingene forferdelig grusomme. De plyndret, brente landsbyer og drepte folk. Andre ganger var de på handelstur, handlet snakket med folk og fikk venner. Kanskje de til og med ble kjærester med noen.

Fikk barn lov til å være med på vikingreisene?

Ja, både jenter og gutter var med på vikingreiser. Det var viktig at barna var med, for de skulle lære oppgavene som de voksne gjorde. Så kunne de dem når de ble større. De ble satt til å øse vann ut av båten, som var tungt og kjedelig. Og de ble satt til å lære å seile og navigere, som var vanskelig. Da var det lurt å starte tidlig.

Hvordan kom de seg dit de ville?

Når det ikke var bra vind, rodde de. Da satt en ved hver åre og rodde. Årehullene var laget sånn at det var et lite hakk i hullet. Når de skjøv åren ut fra innsiden og vred litt rundt, så ville åren ikke skli ut og mistes. Det var viktig midt ute på havet. Når vinden var riktig, ble vikingskipene seilt. Da heiste de et stort seil laget av ull på den masten som er i midten av skipet. De kunne vinkle litt på seilet og fange vinden ordentlig, og seile fort av gårde. Vikingene var glad i at tingene deres hadde flotte farger. Så det kan godt hende at de lagde seilene av rød og hvit ull, slik at de ble stripet slik vi ser på filmer i dag.

Sov vikingene under dekk?

Vikingskipene har bare ett dekk. Det var ikke noe rom under dekk som var lunt og varmt å sove i. Så når de skulle sove, måtte de sove på dekk. Da må du tenke på at Gokstadskipet hadde ett mannskap på over 30 mennesker, minst. Og så var det utstyret til seilet og utstyret til folkene. Og kanskje gods og bagasje som de hadde med. Og så skulle de sove opp i alt det. Det blir jo ganske trangt! Det vikingene likte å gjøre når det gikk an, var å fortøye skipet om natten. De gikk i land og lagde en liten campingleir i stedet. Da hadde de god plass til å surre seg inn i teppene sine på den myke mosen. De aller rikeste om bord i skipene, kapteinen og familien hans, kunne sove i telt.

Hvordan fikk vikingene tak i mat?

Vikingen var flinke til å tørke kjøtt og fisk og ha med seg det. Det de skulle drikke måtte de ha med seg i beholdere, for eksempel skinnsekker. Slik hadde de nok vann underveis. Problemet er at når du er ute på tur på det åpne havet, så blir du kald. Da har du lyst på varm mat. For å få til det måtte de legge til land om kvelden, tenne opp bål og lage mat der. Da hadde de med seg det de trengte for å lage mat. De hadde gryter med sammenleggbart stativ som de kunne sette over ilden og koke seg grøt eller lapskaus. På mange måter kan du si at det å være på reise i vikingtiden var litt som å være på camping.