Oslo Pride på Historisk museum: Kamp og konsensus

Hva var den såkalte homoparagrafen? Hvordan ble loven avskaffet og hvilke kamper ligger bak? Hvordan står kampen for skeives rettigheter i dag? Kunstplass Contemporary Art [OSLO], Det juridiske fakultet og Historisk museum inviterer til et blomstrende skeivt blikk på historien om straffelovens § 213 – "homoparagrafen".

Banner med teksten "Kamp og konsensus". Nærbilder av fargerike blomster i bakgrunnen.

I år er det 50 år siden homofil omgang mellom menn ble avkriminalisert i Norge. Vi ser tilbake på den såkalte homoparagrafen og sammenligner med hvor vi står i dag.

Velkommen til åpningen av Løvetanntunet med taler, besøk av Løvetanntunets skeive, høye beskyttere og andre overraskelser. DJ Brighteyes, aka Fethawit Hakin, spinner groovy plater! Figur i Fossekleiva bidrar på åpningsarrangementet. 

Arrangementet er åpent og gratis for alle!

Løvetanntunet på Tullinløkka

Blomsterenga på Løvetanntunet er en kunstinstallasjon på Tullinløkka. Dette skal være en boltreplass for feiring av Skeivt kulturår med informasjon om historien til aktivistene som stod i fronten av kampen. Her får du kunnskap om homofil frigjøringskamp generelt og om lover angående homofil praksis i verden i dag.

fargerike figurer laget av papir står ute i naturen.
Løvetanntunets skeive, høye beskyttere – Kamp, Konsensus, Peace og Love. Laget av Figur i Fossekleiva.

Løvetanntunet er en blomstereng midt på Tullinløkka. Blomstene har en plass i homohistorien. I følge dikteren Henrik Wergeland er løvetann en urt som vokser mer, jo mer den tredes ned. For lesbiske, homofile og skeive er det et mål å møte undertrykking med en stadig sterkere kampvilje. Når rettigheter og muligheten å leve sitt eget liv svekkes og tvinges ned under jorda er løvetannen blitt symbolet på at nye spirer gror frem igjen, i full kraft, og krever sin rett til å leve i full blomst igjen.

 Løvetanntunet er åpent for alle fra 16. juni og ut hele sommeren.

Oslo Pride 18.-27. juniLogo for skeivt kulturår

Arrangementet "Kamp og konsensus" arrangeres i forbindelse med Oslo Pride. Oslo Pride er Norges største feiring av skeiv kjærlighet og mangfold. I år er det 50 år siden homofili ble avkriminalisert i Norge, dette markeres med Skeivt kulturår.

Publisert 3. mai 2022 15:13 - Sist endret 2. sep. 2022 09:44