English version of this page

Elvekonger: Vikinger, Ukraina og globale forbindelser

Vikingtiden i Skandinavia preges av vikingenes reiser på kryss og tvers over hele det europeiske kontinentet. Møt den norsk-britiske arkeologen Cat Jarman, kjent fra fjorårets boksuksess Elvekonger, og hør om Ukrainas sentrale rolle i Europa. Foredraget holdes på engelsk.

Et kart over store deler av Europa. Øverst til venstre er det plassert et portrettbilde av en kvinne.

Handelsrutene som knyttet Nord- og Vest-Europa sammen under vikingtiden. Illustrasjonen er laget av Johnny Kreutz/KHM. Portrettbildet er tatt av Marc Aitken.

Fra slutten av 800-tallet knyttet Nord- og Vest-Europa seg til mektige handelspartnere i Bysants og det islamske kalifatet. Dette foregikk via ferdselsårene på Øst-Europas elver, og området til Kyiv-Rus lå midt i hjertet av disse forbindelsene.

Arkeolog Cat Jarman går nærmere inn på hva arkeologien kan fortelle om hvordan de østlige vikingtidsforbindelsene vokste frem og drøfte hvordan Ukraina ble en avgjørende aktør på en global scene. Jarman ga i fjor ut boken Elvekonger, en arkeologisk reise som avdekket vikingenes reiserute fra Skandinavia, gjennom Russland og helt til Bagdad og India. Boken ble en stor suksess. 

Få også med deg utstillingen "Vikingene i Kyiv".

Påmelding til foredrag kl. 13.00

Foredraget er inkludert i museumsbilletten. Se priser og planlegg ditt besøk.

Publisert 14. nov. 2022 18:27 - Sist endret 21. nov. 2022 13:53