Ekko-sendinger

Hør Refleks på Ekko. Siden 2018 har Historisk museums Refleks-arrangement blitt sendt på NRK P2. I denne oversikten finner du lenker til alle sendingene.

 

Bildet kan inneholde: font, kalligrafi.Refleks: Fabelaktige dyr

11. mars 2020. I vikingetiden hadde dyrene både ånd, sjel og et hemmelig språk. Nå gir ny forskning sjelen tilbake til dyrene. I hvert fall delvis.


Refleks: Hva hadde de i gryta i middelalderen?

8. januar. Ny forskning avslører hva som sto på menyen i Oslo i riktig gamle dager: Visste du at eksotiske kryddere var mer vanlig i middelalderen enn på 1970-tallet?


Bildet kan inneholde: font, kunst, utskjæring.Refleks - Jul i vinkingetiden

18. desember 2019. Visste du at vikingene satte ut grøt til sine forfedre midtvinters? Mange av dagens juletradisjoner har røtter tilbake til førkristen tid.


Bildet kan inneholde: rød, gatekunst, vegg, kunst, illustrasjon.Refleks: Fra steinøks til goretex

10. oktober 2019. Ekkos vitenskapelige temasending tar i dag for seg nordmenns friluftsliv - fra steinalder til nåtid.


Refleks: Fra stavkirke til Lambda - Signalbygg gjennom 1000 år

3. juni 2019. Hvordan ble monumentalbygg mottatt i gamle dager? Vekket en ny stavkirke like mye harme for 1000 år siden som Munchmuseet gjør i dag?


Refleks: Vikingeskipenes hemmeligheter

29. april 2019. Hvordan bygget vikingene sine skip? Hvordan oppførte fartøyene seg i sjøen? Og hva vil vi finne når det nyoppdagede Jellestadskipet graves frem?


Refleks: Vikinger i kamp - før og nå

6. mars 2019. Vikingtidens slag ble utkjempet med skarpe våpen i grusomme nærkamper – i dag slåss norske soldater med presisjons- og masseødeleggelsesvåpen mot fienden på avstand. Hva gjør dette med krigens og krigerens psykologi?


Refleks: Penganes makt før og no

28. januar 2019. Under ei kyrkje på Gotland er det funne 3400 myntar, truleg etter tida då det var vanleg å ofre pengar når ein gjekk til messe.


Refleks: Når barrikadene brister

21. november 2018. På Tongaøyene i Stillehavet er det Guds vilje som rår, og et menneske kan ikke løpe fra hverken havstigning eller egens skjebne - konstaterer Halfdan Bleken i samtale med sosialantropolog Arne Perminow og teolog Jone Salomonsen.


Refleks: Å drepe den siste geirfugl

2. oktober 2018. Da geirfuglen var utrydningstruet på 1800-tallet ble de siste fuglene jaktet som museumstrofeer. Hvordan har mennesket forholdt seg til utrydningstrusselen i fortiden, og er DNA-teknologi redningen i fremtiden? Velkommen til temakveld i samarbeid med NRK P2.

 

Publisert 16. mars 2020 10:09 - Sist endret 9. feb. 2021 14:32