Hieroglyfenes gåte

I år er det 200 år siden hieroglyfenes gåte ble løst av den franske språkeksperten Jean-François Champollion. Få et innblikk i Rosetta-steinen og løsningen på av et av verdens største språkmysterier.

Til venstre en svart stein med skrift hugget inn i steinen. Til høyre et portrettmaleri av en mann.

Her ser vi Rosetta-steinen, som var en sentral brikke da språkekspert Jean-François Champollion klarte å knekke hieroglyfenes gåte for tohundre år siden. Til venstre: foto av © Hans Hillewaert, CC BY-SA 4.0. Til høyre: maleri av Léon Cogniet, Musée du Louvre, Public Domain.

I 1799 fant medlemmer av Napoleons militærekspedisjon en svart stein med mystiske inskripsjoner i havnebyen Rosetta i Egypt. Denne steinen ble starten på løsningen til hieroglyfenes gåte. På Rosetta-steinen var det nemlig risset inn en tekst på tre ulike språk – gresk, hieroglyfisk og demontisk-egyptisk tekst. Den trespråklige Rosetta-steinen ble dermed nøkkelen til å tyde hieroglyfisk skrift. Hieroglyfer ble brukt i mer enn 3000 år, egypterne mente selv at skriften var skapt av gudene. Ved å kunne tyde denne skriften kunne man også få ny kunnskap om Det gamle Egypt.

I årtusenet som hadde gått siden hieroglyfene gikk ut av bruk har mange språkinteresserte forsøkt uten hell å tyde skriften. Gjennombruddet kom i 1822, 23 år etter at Rosetta-steinen ble funnet. Jean-François Champollion klarte å tyde skriften takket være sin enorme språkkunnskap. 

Kvelden innledes av klassisk arkeolog Marina Prusac Lindhagen, ved Kulturhistorisk museum, og egyptolog Anders Bettum, ved Oslo museum. Du får også møte Maiken Mosleth King som er egyptolog og førsteamanuensis i oldtidshistorie ved University of Bristol i Storbritannia. Hun spesialiserer seg blant annet i oldtidsspråk, skriftspråk og språkkontakt i oldtidens Middelhavsområde og Midøsten. Foredraget krever ingen forkunnskaper. 

Foredraget er inkludert i din inngangsbillett. Se priser og planlegg ditt besøk.

Påmelding

Publisert 1. nov. 2022 10:42 - Sist endret 22. nov. 2022 12:36