Foredrag: Med huggorm i børseløpet og reinsdyrblod i skjegget

Folkehistorier, sed og sagn gir oss innblikk i jakttradisjoner opp gjennom tidene. Bli med på kulturhistoriker Karen Lykke Syses foredrag om disse tradisjonene i Norge fra 1865-1965.

Portrettbilde av en kvinne til venstre. Til høyre et gammelt svart-hvitt gruppebilde av tre menn, hunder og rypefugler.

Til venstre: Kulturhistoriker Karen Lykke Syse. Til høyre: et jaktlag på harejakt med hunder og gevær. Foto: ukjent / Anno Domkirkeodden.

Jegeren beveger seg i grenselandet mellom innmark og utmark, mellom det tamme og det ville, og mellom natur og kultur. I utmark og til fjells er naturen i mindre grad under menneskers kontroll enn til gårds og i bygda. Naturkreftene er uforutsigbare, og det er jakten også. Hvordan formet dette folks syn på jegeren, og hvilke forhåndsregler tok jegeren for å sikre seg jaktlykke?

Kulturhistoriker Karen Lykke Syse ved Senter for utvikling og miljø, Universitetet i Oslo, tar oss med for å se nærmere på jegeren slik vi kan møte ham i kulturhistoriske kilder som folkehistorier, sed og sagn.
Påmelding

Få også med deg utstilling om 11 500 år lang jakttradisjon

Ta også turen innom utstillingen vår «Jegeren», som forteller om jakttradisjoner fra steinaldertid og fram til i dag. Noen av gjenstandene her er fra isbrefunnene som ble gjort i Jotunheimen. Les mer om utstillingen.

Publisert 7. sep. 2022 11:01 - Sist endret 7. sep. 2022 11:03