Foredrag: Vikingene i Kyiv – vår felles historie

Kyiv hadde en sentral plass mellom Skandinavia og Det bysantiske keiserriket i vikingtiden, blant annet reiste Norges siste vikingkonge, Harald Hardråde, hit. Velkommen til foredrag med professor Jan Bill om den tette kontakten mellom Skandinavia og Kyivriket i vikingtiden.

Freske med motiv av fire damer i lyse klær, mørk blå bakgrunn.

Døtrene til Jaroslav den vise. Man tror at den tredje fra venstre er Jelisaveta, den framtidige hustruen til Harald Hardråde, Norges siste vikingkonge. Freske fra 1000-tallet, St. Sofia-katedralen i Kyiv.

Handels- og kommunikasjonsnettverk forteller om Kyiv som kulturpolitisk sentrum mellom Skandinavia og Det bysantinske keiserriket på begynnelsen av forrige årtusen. Nordmenn besøkte Kyiv på vei til Konstantinopel for å tjenestegjøre som fremmedkrigere. Norske stormenn og kongsemner som Olav Haraldsson og Harald Hardråde reiste dit for å finne politisk allierte.

I vikingtiden gikk en av Europas viktigste handelsveier og kommunikasjonsruter der hvor Russlands uprovoserte overfallskrig mot Ukraina nå utspiller seg. Denne kvelden tar professor Jan Bill ved Kulturhistorisk museum oss med på en historisk reise som forbinder dagens Ukraina og Norge.

Påmelding

Dørene åpnes kl. 18:00, foredraget starter kl. 18:30.

Les mer om utstillingen "Vikingene i Kyiv". Etter foredraget vil du også få anledning til å besøke utstillingene VÍKINGR og Fabelaktige dyr, som begge handler om vikingtiden.

Billettpriser

  • Voksen: 120 kr
  • Student/pensjonist: 90 kr
  • Under 18 år: Gratis
  • UiO-ansatte: Gratis
  • UiO-studenter: Gratis
  • Flyktninger og asylsøkere: Gratis
Publisert 11. nov. 2022 16:06 - Sist endret 22. nov. 2022 13:19