Foredrag: Hvordan kan en snart tusen år gammel runestein fortsatt være relevant?

Runene på Dynnasteinen forteller om overgangen fra vikingtid til kristen middelalder. Runolog Karen Langsholt Holmqvist forteller om hvordan steinen har vært et identitetssymbol gjennom historien og hvordan den fortsatt er relevant i dag.

En høy smal stein med runeinskripsjoner som er utstilt i et museum. I høyre hjørnet er det et portrettbilde av en kvinne.

Dynnasteinen utstilt i utstillingen VÍKINGR. Runolog Karen Langsholt Holmqvist.

Med motiver av Maria og Jesusbarnet, en stall, julestjerna og de tre vise menn risset inn, er det få runesteiner som passer bedre til å ønske adventstida velkommen enn Dynnasteinen.

Mot slutten av vikingtida ble steinen reist som et kristent statussymbol på gården Dynna på Hadeland, og er regnet som et av Norges tidligste kristne minnesmerker. I dag ruver den over utstillingen VÍKINGR på Historisk museum, der den vitner om overgang fra vikingtid til den kristne middelalderen. Les mer om utstillingen VÍKINGR.

Runolog Karen Langsholt Holmqvist ved NLA Høgskolen i Oslo vil utforske hvordan Dynnasteinen har fungert som identitetssymbol fra den ble reist på Dynna og fram til dagens plassering på Historisk museum. Samtidig vil hun fortelle om hvordan formidling av steinen stadig kan gjøres relevant for nye generasjoner.

Påmelding

Foredraget er inkludert i museumsbilletten. Se priser og planlegg ditt besøk.

Publisert 13. okt. 2022 11:03 - Sist endret 13. okt. 2022 11:03